Logo lissernieuws.nl
Met een starterslening moet het makkelijker worden om een huis te kunnen kopen.
Met een starterslening moet het makkelijker worden om een huis te kunnen kopen. (Foto: Ketut Subiyanto via Pexels)
Politiek

Jaarlijks 500.000 euro voor verstrekken van startersleningen in Lisse

  Financieel

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lisse stelt de komende periode jaarlijks € 500.000,- beschikbaar om starters op de woningmarkt een starterslening te verstrekken. Per huishouden is maximaal € 50.000,- mogelijk voor de aankoop van een woning tot de NHG-grens (= € 325.000,- in 2021). De voorwaarden voor de starterslening worden verruimd, zodat ook duurzame maatregelen meegefinancierd kunnen worden. De gemeenteraad moet nog met het voorstel instemmen.

Startersleningen worden gebruikt om starters op de koopmarkt hulp te bieden bij het kopen van een woning. Als de koper te weinig hypotheek kan krijgen bij een marktpartij, kan een aanvraag voor een starterslening worden ingediend. De starterslening is een aanvullende hypotheek die onder gunstige voorwaarden wordt verstrekt. De vorige kleinschalige regeling uit 2015 moest worden aangepast met een groot aantal wijzigingen. Daarom is er gekozen voor een geheel nieuwe verordening die ook effectiever is. De nieuwe regeling wijzigt ook automatisch mee als de NHG-grens wordt gewijzigd.

Belangrijkste wijziging
De belangrijkste wijziging is dat maximaal 6 procent van de woningwaarde die besteed wordt aan aanpassingen die duurzaam zijn, kan worden meegefinancierd. Voor een woning met een waarde van € 300.000,- kan er bijvoorbeeld € 18.000,- extra worden meegefinancierd. Wethouder Jolanda Langeveld (Wonen): “Lisse had al een succesvolle starterslening, maar met de nieuwe verordening kunnen starters ook direct hun woning verduurzamen. Zo slaan we twee vliegen in één klap.”

Terugkeren
De starterslening komt ook beschikbaar voor mensen die nu in een particuliere huurwoning wonen. Daarnaast wordt het nu mogelijk dat koppels waarvan slechts één persoon uit Lisse komt ook voor een starterslening in aanmerking komen. Dit geldt ook voor Lissers onder de 35 jaar die na hun studie of binnen twee jaar na vertrek weer naar het dorp willen terugkeren.

Meer berichten