Alle ingezamelde goederen moeten gecontroleerd en opgeslagen worden, waaronder de kleding. |
Alle ingezamelde goederen moeten gecontroleerd en opgeslagen worden, waaronder de kleding. | Foto: pr/archief

Rommelmarkt Agathakerk: een hele operatie van vrijwilligers

Geloof & Religie

Lisse • Ten behoeve van het onderhoud van de Agathakerk is er komende zaterdag in de Onderwaterhal (Achterweg-Zuid 33) weer een rommelmarkt. Het gaat om 300 kubieke meter spullen die gesorteerd, gecontroleerd, opgeslagen en getransporteerd moeten worden. Een grootscheepse organisatie van vrijwilligers is nodig om dit mogelijk te maken.

Door Jankees Faas

Aad van der Vossen is een van de ondersteunende krachten. "Het is de 27ste keer dat wij een rommelmarkt houden." Medecoördinator Jack van Dooren zegt: "Vroeger zaten wij onder meer in de Hobahohallen en in de ruimte waar nu het crematorium staat." Van der Vossen gaat verder: "Wij zijn ontzettend blij dat nu de familie Bader de Onderwaterhal voor niets beschikbaar stelt. Dit jaar reeds voor de zevende keer."

Van Dooren is blij met de steun vanuit de agrarische sector, zonder wie de rommelmarkt simpelweg niet mogelijk is. "Naast de hal krijgen wij tractoren, heftrucks, opleggers en kuubkisten. Dit is typisch een dorpsgebeuren. Ons kent ons. Het wordt ons gegund."

Het is volgens Van der Vossen een hele klus om mensen te motiveren als vrijwilliger mee te doen aan de opbouw. Dit onderschrijft Van Dooren: "Op 26 mei zelf zijn er rond de 250 vrijwilligers actief, waaronder jongeren. Begin maart beginnen wij reeds met inzamelen. Dat is in de Blankenhal aan de Heereweg, vanuit de Onderwaterhal bekeken schuin aan de overkant. Alle spullen die binnenkomen worden gecontroleerd. Er wordt onder meer gelet op veiligheid. Wij hebben een goede naam hoog te houden."

Er is voor iedere geldbeurs op de rommelmarkt wat te vinden, zegt Van der Vossen. "Je kijkt je ogen uit. Boeken, cd's, huishoudelijke artikelen, curiosa, bloempotten, antiek, textiel en noem maar op." Van Dooren: "Je ziet de trends. Wij krijgen van alles binnen met een of twee jaar vertraging. Zoals de vaste stukken uit een kerstpakket." Van der Vossen: "Het is vaak zo dat na het overlijden van mensen, je het hele huis mag leeghalen."

Er is een samenwerking tussen de rommelmarkt van de Agathakerk en andere instanties. Van Dooren: "Niet alles wordt verkocht. De Kringloopwinkel Bollenstreek en goede doelen kunnen vervolgens georganiseerd spullen uitzoeken. Rommel die overblijft mogen wij gratis inleveren bij afvalverwerker De Meerlanden."

Tijdens de rommelmarkt draait ook regelmatig het Rad van Avontuur. Er is genoeg horeca aanwezig. De rommelmarkt levert gemiddeld tussen de 30.000 en 40.000 euro op. De rommelmarkt van de Agathakerk is 26 mei van 9.00 tot 16.00 uur. De Onderwaterhal is gelegen naast Tuincentrum Overvecht. Van der Vossen: "Het is ieder jaar weer fantastisch om te zien hoe vanaf negen uur werkelijk een stroom aan mensen bij ons binnenkomt."

Uit de krant