Stephan Kuik in de St. Agathakerk te Lisse.
Stephan Kuik in de St. Agathakerk te Lisse. Foto: Ruth Eppink

Stephan Kuik 12,5 jaar priester: 'Christelijke hoop is eeuwigheid en oneindige liefde'

Geloof & Religie

JUBILEUM • Kapelaan Stephan Kuik viert komende zondag om tien uur tijdens een eucharistieviering in de Heilig Hart van Jezuskerk in De Zilk zijn 12,5 jarig priesterjubileum. De kapelaan is sinds oktober 2013 verbonden aan de Parochie Heilige Willibrordus, waaronder naast de parochiekerk in De Zilk, de Agathakerk en Engelbewaarderskerk in Lisse en de Jozef- en Martinuskerk in Hillegom vallen.

Door Jankees Faas

Stephan reikt aan de aanwezigen komende zondag een boekje uit, door hem zelf geschreven, waarin het belang wordt uitgedrukt van een kerkgemeenschap. "Heel veel instellingen zijn maatschappelijk bezig. Een kerkgemeenschap onderscheidt zich echter, omdat christelijke hoop staat voor eeuwigheid en oneindige liefde. Een liefde die voorbij de dood rijdt. Het christelijk geloof probeert mensen te helpen in hun zoektocht. Wat verlangen ze en kunnen wij daarin iets aanbieden? Waar vinden mensen nu echt rust en troost?"

Den Haag
Stephan is 49 jaar geleden geboren in Den Haag. "Mijn moeder, in Indonesië geboren, is al vanaf haar geboorte katholiek. Mijn vader is van hervormde afkomst, maar bewust katholiek geworden tijdens zijn trouwen. Ik ben opgegroeid in een naoorlogse wijk in Den Haag Zuid-West als flatjongen. Ik heb nog op school gezeten met fraters. Zo kregen wij godsdienstles. Een keer per maand werden wij betrokken bij een gezinsviering. Wij noemden dat de uitbeelding. Op 8-jarige leeftijd werd ik misdienaar in de huidige Emmauskerk. Het leuke was als je misdienaar was bij een 'rouwtje' of een 'trouwtje' hoefde je niet naar school. Ik deed dat met een klasgenoot. Wij hadden vaak lol en kregen weleens de slappe lach."

Kaarsjes opsteken
Tot zijn 17de bleef Stephan misdienaar. Daarna was de kerk enige tijd uit het zicht van Stephan. Naar later bleek stak zijn oma jarenlang elke dag kaarsjes op in de kerk, in de hoop dat haar kleinzoon ooit priester zou worden. Stephan kwam min of meer tot geloof tijdens zijn studie technische natuurkunde aan de TH in Rijswijk. "Ik voelde mij niet helemaal gelukkig tijdens mijn opleiding. Ik ben mij vanaf 1991 gaan verdiepen in mijn geloof. Dat betekende onder meer veel lezen uit de Bijbel en bezig zijn met spiritualiteit. Pas vanaf mijn 22ste begon ik serieus met bidden. Dit proces heeft vervolgens nog een aantal jaren geduurd, eer ik mij ging aanmelden voor de priesteropleiding. Zelfs dan is het nog een sprong in het diepe, omdat minstens de helft van de studenten tijdens de priesteropleiding afvalt. Uiteindelijk ben ik in 2006 gewijd tot priester."

Eerste benoeming
Stephan kreeg in 2006 zijn eerste benoeming in de parochie Rijswijk, Voorburg en Leidschendam. Zijn tweede benoeming kreeg Stephan in de parochie Katwijk en Oegstgeest, dat later fuseerde met Wassenaar en Voorschoten. Vijf jaar geleden werd Stephan 'gevraagd' door bisschop Van den Hende om het pastoraal team van Parochie Heilige Willibrordus te versterken. "Mijn laatste benoeming kwam uit de hemel vallen. In de loop van de jaren heb ik het vak geleerd. Een viering op kerstavond geeft wat extra spanning. Het is dan een volle kerk. Er zitten dan veel mensen in de kerk die ik niet ken. Het vormt voor mij dan een uitdaging hoe ik ook deze mensen kan bereiken. Kerstavond is intensief, omdat dit drie vieringen achter elkaar zijn. Een viering op kerstavond met daarin een preek moet je opbouwen. Het gaat erom mensen te enthousiasmeren en te inspireren. Te laten zien dat wij iets bijzonders vieren. Hoe de preek er precies uit gaat zien zit nu nog niet helemaal in mijn hoofd. Wel weet ik dat ik het ga hebben over de hoop."

Uit de krant