De historische stad Nineveh telde prachtige paleizen en tempels.
De historische stad Nineveh telde prachtige paleizen en tempels. Foto: pr

Lezing over Nineveh, ooit grootste stad uit oudheid

Historie Evenement

HISTORIE • In het Leidse Rijksmuseum van Oudheden loopt nog tot 26 maart een tentoonstelling over de Assyrische stad Nineveh. Reden voor de Volksuniversiteit Lisse om een lezing te wijden aan de geschiedenis en cultuur van het Assyrische Rijk.

Nineveh was ooit de grootste stad ter wereld, met zo'n 100.000 inwoners. Ze werd ca. 700 voor Christus gesticht als hoofdstad van het Nieuw-Assyrische Rijk, gelegen in het Nabije Oosten. Nineveh telde prachtige paleizen en tempels, gebouwd onder legendarische koningen als Sennacherib en Assurbanipal. Die laatste stichtte zelfs de eerste bibliotheek, met een collectie kleitabletten. Nineveh werd al in 612 v.C. met de grond gelijk gemaakt door vijandelijke troepen. De stad bleef alleen nog bekend uit werken van klassieke auteurs en de Bijbel. In 1842 werden opgravingen in het gebied uitgevoerd en prachtige overblijfselen blootgelegd. 250 van deze voorwerpen zijn in het museum in Leiden te bewonderen.

Bevlogen verteller
De lezing bij de Volksuniversiteit wordt gehouden door Brigitte Mommers, kunsthistoricus en zeer bevlogen verteller. Zij vertelt over de opkomst en ondergang van het Assyrische Rijk en Nineveh in het bijzonder. Zij reconstrueert de rijke cultuur aan de hand van onder andere kleitabletten en reliëfs. De lezing geeft een beter beeld van het historische belang van Nineveh dat zo tragisch ten onder ging aan verwoestingen.

Inschrijven
De lezing is vrijdag 24 november om 20.00 uur bij de Volksuniversiteit, Vuursteeglaan 9. Toegang: 5 euro (incl. koffie/thee). Inschrijven via www.volksuniversiteit-lisse.nl. Er is plek voor maximaal zestig personen. Op de avond zelf is het nog mogelijk zich bij de balie te melden en contant te betalen.

Uit de krant