Het gebouw waar Dansschool Welkom zetelt bestaat 100 jaar.
Het gebouw waar Dansschool Welkom zetelt bestaat 100 jaar. Foto: Arie in 't Veld

Een steen van honderd jaar

Historie

MONUMENT • Het voormalige patronaatsgebouw waar nu Dansschool Welkom zetelt, is niet alleen een gemeentelijk monument, maar bestaat ook nog eens 100 jaar. Dat melden de stille getuigen: twee eerste stenen bij de ingang.

Door Arie in 't Veld

Als je bij de voordeur arriveert zie je aan je rechterhand de eerste steen die op 6 maart 1918 is gelegd door pastoor H. Thomann. Maar al je je omdraait, blijkt er aan de andere kant van die entree nóg een steen te zitten. Deze tweede steen werd diezelfde dag gelegd door kapelaan B. Lasance. Die stond dus iets lager op de trede in de rangorde. Toen was het nog het Bondsgebouw van de Agathaparochie.

Op de Heereweg nabij de kerk waar het Piusgesticht is verrezen, stond tot die tijd een houten noodkerk. Dat gebouw werd, toen de nieuwe kerk gereed was, bestemd voor bondsgebouw van de in 1901 opgerichte afdeling van de Ned. R.K. Volksbond. Toen echter het R.K. Armenbestuur besloten had tot bouw van het Piusgesticht moest het bondsgebouw worden ontruimd. Het R.K. Kerkbestuur bedong bij de verkoop dat het bondsgebouw voor rekening van het Armenbestuur verplaatst moest worden naar een door het kerkbestuur aangekocht terrein van de weduwe J. Vreeburg, achter de eigendommen van de heer C. van der Vlugt en gelegen met de zuidwestzijde aan de in het uitbreidingsplan van de door de gemeente Lisse geprojecteerde Bondstraat en met de zuidoostzijde gelegen aan geprojecteerde Schoolstraat. Het verplaatsen van dit gebouw werd opgedragen aan de aannemer van het Piusgesticht, de heer A. Beugelsdijk te Lisse die besloot om het niet te slopen maar te verrollen. Een gigantische klus, want het was een gebouw van 33 meter lang en 13 meter breed en had drijfstenen binnenwanden. Het gebouw is dan ook verrold, maar het heeft vier weken geduurd voor dat men het op de bestemde plaats had gebracht. Het gebouw had erg onder het rollen geleden en er moest zeer veel aan vertimmerd worden voordat het weer een fatsoenlijk aanzien had verkregen. Het gebouw bleef in eigendom van het kerkbestuur, maar werd door de Volksbond gehuurd voor 200 gulden per jaar.

In het gebouw vonden veel activiteiten plaats, zoals in 1907 de oprichting van Canite Tuba dat later met Trou Moet Blijcken fuseerde en Da Capo werd. Kapelaan B.A. Lasance die toen geestelijk adviseur was van het patronaat, liep al een tijdje met het idee om een muziekvereniging op te richten. In mei van dat jaar werden de plannen daden en kon hij starten met 20 leden. In maart 1955 maakte Ons Weekblad bekend dat spoedig zou worden begonnen met de bouw van de R.K. Huishoudschool aan de Achterweg. "Door gebrek aan ruimte heeft men de school eerst moeten onderbrengen in vier verschillende gebouwen, waaronder het Patronaat aan de Bondstraat," aldus de krant. In april 1973 werd de gemeente voor 200.000 gulden eigenaar van het gebouw. In latere jaren vestigde dansschool Castelein zich in het gebouw en toen deze daarmee stopte, kwamen ongeveer 20 jaar geleden Peter en Rachell van der Veek in beeld met ook een dansschool, bekend onder de naam Welkom.

De eerste steen die 100 jaar geleden is gelegd door pastoor Thomann. Er is een tweede steen met dezelfde datum, gelegd door de kapelaan.

Uit de krant