Het voormalige gemeentehuis werd in de jaren 80 van de vorige eeuw gesloopt.
Het voormalige gemeentehuis werd in de jaren 80 van de vorige eeuw gesloopt. Foto: Arie in 't Veld

Nieuwe Kroniek over Lisse de jaren 80 in afrondende fase

Historie

GESCHIEDENIS • Na eerdere uitgaven in de serie Kleine Kroniek van Lisse is de editie over de jaren 80 van de vorige eeuw in volle voorbereiding. Binnen niet al te lange tijd gaan tekst en foto's richting de drukker. Het streven is dat het boek nog in de periode voor Sinterklaas op de verkoopadressen ligt.

De uitgave wordt net als de eerdere uitgaven in opdracht van de gemeente Lisse geschreven en omvat een tijdsbeeld van Lisse, dit keer de jaren 80. Belangrijke items in die tijd waren er genoeg. Zo wordt heel veel aandacht besteed aan de sloop van het oude gemeentehuis en de bouw van het huidige, en de pogingen van tegenstanders van die sloop om dat tegen te houden. Dat mondde uit in een hele lading ingezonden stukken in "De Lisser". Waarschijnlijk zijn er daarvoor en zeker niet daarna zoveel ingezonden brieven over een bepaald onderwerp geschreven en afgedrukt.

Kunst En Volharding
Veel ruimte is ook vrijgemaakt voor het rijke verenigingsleven, waaronder het succes en uiteindelijk de ondergang van mondaccordeonvereniging Kunst En Volharding, die later werd omgedoopt tot operettevereniging. Het was er een met een zeer goede staat van dienst, zoals blijkt uit de vele jaarlijkse uitvoeringen. In een bepaald jaar had de vereniging maar liefst 17 uitvoeringen in den lande.

Ook de vele toneelverenigingen die Lisse in die jaren rijk was, komen voorbij. Verder is woningbouw een belangrijk onderwerp, evenals sport en politiek. Heel veel politiek. Dit mede omdat vele beslissingen op het gebied van sport en sociaal-culturele verenigingen door de gemeenteraad moesten worden goed gekeurd. Dat ging niet altijd van een leien dakje.

Bloemencorso
Er was daarnaast een hoop gesteggel over het doortrekken van de Ruishornlaan en gedoe over de uitgebreide onderwijsmogelijkheden. En hoe was het gesteld met het belang van bloemen voor Lisse? Denk aan Keukenhof en natuurlijk het Bloemencorso van de Bollenstreek dat in die jaren in de Hobaho-hallen werd opgebouwd. Daaraan waren grootse feesten gekoppeld die door de Lions Club Bollenstreek werden georganiseerd om goede doelen te steunen. Het is slechts een beknopte opsomming van alle zaken waar Lisse zich in de jaren 80 mee bezighield.

De prijs van de nieuwste editie is nog niet bekend. Een van de voorwaarden van de gemeente is dat de uitgave - net als de voorgaande edities - voor elke portemonnee bereikbaar moet zijn.

Uit de krant