Afbeelding
Foto: Arie in 't Veld

VOL enthousiast over lezingen bij Kasteel Keukenhof

Historie

HISTORIE • De Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse is erg enthousiast over de lezingen die onlangs bij Kasteel Keukenhof plaatsvonden.

Door Arie in 't Veld

VOL-secretaris Helmi Beijsens zegt daarover dat er drie bijeenkomsten op uitnodiging van Keukenhof werden gehouden in de Hofboerderij, waarna er aansluitend een rondleiding werd gegeven op de tweede verdieping van het kasteel, daar waar de dienstmeisjes sliepen. De lezing is door de VOL georganiseerd. Vanaf 2015 is conservator Charlotte Ebers bezig met onderzoek naar de verborgen verhalen op het kasteel en zij heeft de restauratie begeleid. Met de herinrichting van de tweede verdieping worden ook de hier verborgen verhalen zichtbaar gemaakt. Namelijk die over dienstbodes. Deze hadden geen gemakkelijk bestaan. Hun situatie veranderde gedurende ruim anderhalve eeuw amper. Kleine kamertjes, vaak zonder raam, een bed, een stoel, een lampetstel en een po. Dat was hun privéomgeving na een lange dag hard werken.
Beijsens: "Door de vele aanmeldingen werden het niet één, maar drie bijeenkomsten, geheel verzorgd door Keukenhof. Tijdens de rondleiding werden we gewezen op allerlei historische elementen die nog bewaard zijn gebleven, mede door toedoen van Ebers. Zij heeft stukjes behang uit de jaren 20 en 30 laten zitten op de muren om te beleven hoe het toen was. Ook vanuit de tijd dat de Duitse bezetting in het kasteel was en daar haar sporen heeft achtergelaten. Verder kregen de bezoekers van de lezing een beeld van de kamer waar de Duitse Wehrmacht van 1943 tot 1945 kantoor heeft gehouden. Ebers is bezig met een onderzoek naar die periode en wil graag weten wie er in deze tijd in Keukenhof woonden of wie er hielpen. Zij is op zoek naar mensen die nog iets kunnen vertellen over het kasteel in de oorlogstijd. Ook is het leuk om te weten of er mensen zijn met familieleden of bekenden die in dienst zijn geweest bij Graaf van Lynden. Via info@oudlisse.nl kan men informatie achterlaten."

Uit de krant