VOL brengt Lisse uit 1830 in kaart | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
De VOL zetelt in De Vergulde Zwaan.
De VOL zetelt in De Vergulde Zwaan. (Foto: Nico Groen)

VOL brengt Lisse uit 1830 in kaart

  Historie

De Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse (VOL) is een project gestart om een digitale kaart te maken van Lisse omstreeks 1830. Het project maakt gebruik van de eerste kaarten van het Kadaster. Aan de digitale kaart worden gegevens van de eigenaren en bewoners gekoppeld. De informatie wordt eenvoudig toegankelijk via internet. Er wordt samengewerkt met andere partijen die verbindingen leggen met de informatie van Lisse. Hieruit ontstaan verrassende inzichten. Naar verwachting wordt het project eind dit jaar afgerond en komt de kaart via internet beschikbaar.

Door Arie in 't Veld

Rond 1812 is het Kadaster in Nederland gestart met het in kaart brengen van de percelen land en de eigenaren. De eerste kaarten die zo ontstonden werden minuutplannen genoemd. Ook Lisse werd al vanaf 1812 in kaart gebracht in de vorm van een 13-tal minuutplannen. Die kaarten laten zien hoe de grenzen van de percelen lopen en waar de gebouwen staan. Naast de kaarten is destijds een register gemaakt waarin voor ieder perceel vastligt wie de eigenaar was, waar die woonde en wat zijn of haar beroep was.

Volkstelling
De Vereniging Oud Lisse heeft als doelstelling om bekendheid te geven aan de lokale geschiedenis van bewoners en landschap. De kaarten van het Kadaster vormen een prachtig beeld van de geschiedenis van Lisse. Vandaar dat besloten is om de kaarten van het Kadaster te digitaliseren. Ook is besloten om register van eigendom en de gegevens van de volkstelling uit 1830 aan de digitale kaart te koppelen. De digitale kaart wordt via internet beschikbaar gemaakt. Zo wordt het mogelijk om naar de indeling van Lisse in 1830 te kijken, om na te gaan wie de eigenaar was van een perceel, en wie waar woonde.
Het project Lisse 1830 is mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Prins Bernhard Cultuur Fonds en Fonds 1818 en wordt eind 2019 afgerond.

Voor contactinformatie: Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse, 1e Havendwarsstraat 4, Lisse, e-mail: info@oudlisse.nl. Voor nadere toelichting over het project Lisse 1830 kunt u contact opnemen met Henk Schaap, e-mail: hs@schaapweb.nl, telefoon 0653 930 943.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>