Merels boek Zen bevat foto's, teksten en gedichten over wat haar bezighoudt.
Merels boek Zen bevat foto's, teksten en gedichten over wat haar bezighoudt. Foto: Esther Akerboom

Inkijkje in het innerlijk van Merel

Human Interest

Lisse - Nog maar net 26 jaar en dan al je eigen kunstboek uitgeven. Merel Huisink, geboren en getogen in Lisse, doet het gewoon. Zij maakte een boek waarin zij haar gevoel verbeeldt met prachtige foto's en inspirerende teksten. Op zaterdag 15 april geeft zij een presentatie van haar boek 'Zen' bij boekhandel Grimbergen.

Door Esther Akerboom

'Haar fotografische 'Zen'-serie staat voor haar innerlijke wereld. Merel zet de beschouwer aan tot het filosoferen over de ziel', is er op de achterkant van het boek te lezen. Dat is wel heel diepzinnig voor zo'n jonge vrouw. Maar het ontstond dan ook niet van de ene op de andere dag. "Als kind voelde ik me al anders", vertelt Merel. "Ik had toen al levensvragen en las esoterische boeken van mijn oma om die vragen te kunnen beantwoorden." Gelukkig werd Merel op basisschool De Klarinet gesteund in haar anders-zijn en kreeg ze het advies om naar de Vrije School te gaan. "Ik was erg creatief en de Vrije School was echt een stap in de goede richting. Ik kreeg allerlei kunstvakken en speelde in een bandje. Daar ben ik begonnen met het schrijven van teksten en ontdekte ik dat ik het ook fijn vond om gedichten te schrijven, iets wat ik sinds die tijd ook doe."

Kunstschilder
Merels creativiteit werd verder uitgediept door de opleiding Art &Design, gevolgd door twee jaar Kunstacademie. Hierna ging ze als zelfstandig kunstschilder verder. Maar dat bleek het toch niet helemaal te zijn. "Als kunstschilder zit je veel binnen. Ik kon daar niet goed tegen. Toen ontdekte ik dat ik mijn gevoelens kon vastleggen in foto's, en fotograferen kan ook buiten." Momenteel studeert ze dus aan de fotovakschool in Amsterdam.

Voor het maken van haar foto's gaat Merel op zoek naar de oorsprong. "Ik ben in Lisse opgegroeid en ging vaak met mijn ouders naar het Keukenhofbos. De liefde voor de natuur is er bij mij ingehamerd", lacht Merel. Dat is wel te zien aan de prachtige foto's in haar boek, die zij in Nederland maakte, maar ook in Rapallo, Italië. De foto's in het boek zijn niet zomaar zwart-wit. "Ik wil mij vooral op de vorm richten. Kleuren leiden alleen maar af van de compositie", legt Merel uit. "Bovendien heb ik me laten inspireren door zenboeddhist en fotograaf Minor White, die ook in zwart-wit fotografeert."

Ingeving
Het idee om een boek te maken kwam als een ingeving. "Ik werd wakker en wist plotseling dat mijn gedichten en overpeinzingen bij mijn foto's hoorden. Ik ben dat verder gaan uitwerken en vormgeven. Met het boek wil ik mensen inspireren om met andere ogen naar de natuur te kijken. De teksten kunnen helpen om mensen inzicht te geven in het leven." Wie nieuwsgierig is geworden naar deze jonge kunstenares en haar boek, kan terecht bij de boekpresentatie die zij geeft op 15 april om 16.00 uur bij boekhandel Grimbergen, Heereweg 237. Het boek is daar tevens verkrijgbaar. Via internet is het boek te bestellen bij onder meer Bol.com.

Uit de krant