Adamas Inloophuis zoekt nieuwe gastvrouwen en –heren | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Vrijwilligers

Adamas Inloophuis zoekt nieuwe gastvrouwen en –heren

  Human Interest
Marcia de Groot is vrijwilligerscoördinatrice voor het Adamas. Ze nodigt mensen uit Hillegom en Lisse uit om zich aan te melden als vrijwilliger.
Marcia de Groot is vrijwilligerscoördinatrice voor het Adamas. Ze nodigt mensen uit Hillegom en Lisse uit om zich aan te melden als vrijwilliger. (Foto: pr)

LISSE - Lily Nieuwenhuizen en José Kortekaas uit Lisse namen zo'n tien jaar geleden het initiatief om een inloophuis voor mensen geconfronteerd met kanker op te richten. Het Adamas Inloophuis in Nieuw-Vennep werd een feit en sindsdien hebben duizenden mensen ondervonden dat in dit huis met behulp van talloze mensen en organisaties belangrijke steun wordt geboden aan patiënten, naasten en nabestaanden. Veelal op vrijwillige basis.

Door Arie in 't Veld

In totaal hebben 106 mensen zich als vrijwilliger aan het Adamas Inloophuis verbonden, waaronder 60 gastvrouwen en -heren. Daarvan zijn er 25 te vinden op de oncologieafdeling van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en in de wachtkamer van de naastgelegen Antoni van Leeuwenhoek-dependance. "Wij zoeken regelmatig nieuwe vrijwilligers, vooral gastvrouwen en -heren die onze gasten begeleiden", vertelt de Lissese vrijwilligerscoördinator Marcia de Groot. "Ook mensen uit Lisse en Hillegom nodigen wij van harte uit om vrijwilligerswerk bij ons te doen."

Wat gebeurt er eigenlijk bij het Adamas Inloophuis? "De mensen komen hier binnen met het hoofd vol emoties en vragen. Het inloophuis ondersteunt en begeleidt hen. Een-op-een of in groepsverband", zegt Marcia. "Het maakt niet uit om welke soort kanker het gaat, of je jong (vanaf 4 jaar) of oud bent, patiënt, naaste of nabestaande. In het Adamas Inloophuis is iedereen onvoorwaardelijk welkom. Het is meer dan een plek waar je je problemen kunt bespreken. Je kunt er ook je zinnen verzetten en in je kracht komen door kennis te maken met een groot aanbod aan activiteiten, want iedereen heeft behoefte aan iets anders. Voor de een is het lotgenotencontact prettig, voor de andere yoga of schilderen."

Marcia geeft aan dat vrijwilligers van het Adamas Inloophuis op ook scholen voorlichting geven over kanker en hoe ermee om te gaan. Zoals op het Fioretti College in Lisse. "We maken kanker bespreekbaar in de klas bij leerlingen en bij leerkrachten. Kortom: we organiseren veel, maar kunnen dit enkel doen met voldoende vrijwilligers. Als gastvrouw of gastheer kom je in contact met mensen in de meeste kwetsbare periode van hun leven. Het is daarom essentieel dat ze goed kunnen luisteren zonder 'zelf in te vullen', betrokken zijn en de gast en diens behoefte altijd centraal stellen." Gevoel voor humor, het vermogen om te improviseren en een praktische instelling worden zeer gewaardeerd. "Je moet zelfstandig kunnen werken, maar ook goed kunnen samenwerken. Het is niet noodzakelijk om uit eigen ervaring te weten wat het betekent om geconfronteerd te worden met kanker", aldus Marcia.

Geïnteresseerden kunnen meer over het Adamas Inloophuis lezen op de website www.adamas-inloophuis.nl of Marcia de Groot bellen voor informatie: 0252- 680233. Aanmelden als vrijwilliger kan via www.adamas-inloophuis.nl/steun-ons/word-vrijwilliger. Let op: graag reageren voor 1 september. Er is voor vrijwilligers een basistraining van 6 dagdelen die plaatsvindt op vrijdag 6 oktober, vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>