Nu eens bloemen voor Lies Spruit! Simon van Dijk legt haar uit waarom ze het boeket verdient.
Nu eens bloemen voor Lies Spruit! Simon van Dijk legt haar uit waarom ze het boeket verdient. Foto: Arie in 't Veld

Gouden bruidspaar draait de rollen om

Human Interest

Jubilea •  Bij bruidsparen die langdurig samen zijn, komt veelal burgemeester Lies Spruit langs met de felicitaties en een bloemetje. Dat was donderdag ook zo bij Simon (74) en Trudy (71) van Dijk, maar dit keer werden de rollen omgedraaid. De burgemeester kreeg van het paar een forse ruiker, als dank voor haar inzet voor de gemeenschap en niet in de laatste plaats de succesvolle bemiddeling bij diverse conflicten.

Door Arie in 't Veld

Van Dijk wees in dat verband naar onder andere het tot stand komen van de fusie van de beide Keukenhoven en naar het oplossen van de problemen die de bewoners van het appartementengebouw de Grevelij aan de Grevelingstraat ondervonden van hangjongeren. Het paar woont van begin af aan met veel plezier in dat gebouw, na een leven van hard werken en op diverse plaatsen gewoond te hebben. "We leerden elkaar kennen tijdens wielerwedstrijden, maar eigenlijk vond ik het maar niks. Die knul in z'n bonkertje", aldus de bruid. Dat veranderde tijdens een volgende ontmoeting in het Casino in Noordwijk en acht maanden later waren ze getrouwd. Aanvankelijk ging het paar op Rustoordlaan 10 wonen om de vader van de bruid te verzorgen. Daarna kochten ze een woning in de Narcissenstraat waar ze vier jaar woonden en vervolgens eveneens vier jaar aan de Hillegommerdijk. In 1978 verkasten ze naar Zwaanshoek en acht jaar geleden werd het weer Lisse. "We wonen hier met veel plezier in een appartementengebouw waar de mensen goed voor elkaar zorgen en we ook gezamenlijk stukken groen onderhouden."

De verhuizingen hadden mede te maken met de werkzaamheden van Simon die eerst een loonbedrijf runde en zich daarna op de dahliateelt richtte. "Geen gemakkelijke teelt en geen al te hoge opbrengst, maar we hadden het geluk dat we een trouwe afnemer hadden. Anders hadden we waarschijnlijk grote problemen gehad in de periode dat de hypotheekrente tot 12 procent opliep." De bruid werkte mee in het bedrijf en samen rooiden ze het. Inmiddels telt het gezin twee kinderen en vier kleinkinderen. Op z'n 58ste stopte de bruidegom met dit werk omdat hij land en opstallen voor een goede prijs kon verkopen aan een projectontwikkelaar. Daarvan maakte hij dankbaar gebruik.

Dat betekent niet dat ze nu lui achterover hangen. Simon is onder andere actief op de volkstuin en voor de Vereniging Oud Lisse. Op YouTube heeft hij een uitgebreide verzameling oude films van Lisse geplaatst, met meer dan 20.000 viewers uit binnen- en buitenland. Ook heeft hij de website www.oudefilmslisse.nl. Daarnaast genieten Simon en Trudy enorm van het varen in de eigen sloep in de regio en wordt in de wintermaanden vaak een cruise gemaakt. "We hebben inmiddels zo'n 66 landen bezocht," zegt de bruidegom. Het paar geeft er blijk van midden in het leven te staan en nog erg actief te zijn.

Uit de krant