Lucienne en Fritsie waren snel op elkaar ingespeeld bij de opnames voor Poppenkast TV. | Foto: pr
Lucienne en Fritsie waren snel op elkaar ingespeeld bij de opnames voor Poppenkast TV. | Foto: pr Foto: pr

Fritsie Duikelaar in Poppenkast TV

Human Interest

DROOMWENS • Voor de 61-jarige Lisser Fritsie Duikelaar gaat een droomwens in vervulling. De poppenkastspeler is samen met collega Lucienne Kuperus vanaf maandag 20 november dagelijks vanaf 10.15 uur te zien op Poppenkast TV. Het programma is onderdeel van Telekids op RTL8.

Door Jankees Faas

Fritsie Duikelaar werd eerder dit jaar gebeld door Jan Morriën, een van de bedenkers van Poppenkast TV. "Ik heb een keer met mijn poppenkast opgetreden bij Jans kleinzoon. Jan wilde met mij een programma maken met een vrouwelijke stem daarbij. Dat is Lucienne Kuperus geworden, van poppentheater De Kletskous. Zij heeft ook al twintig jaar ervaring in het vak." Van 1966 tot 1975 had je poppenkast op televisie via Rikkie en Slingertje. "Als kind vond ik dat erg leuk om naar te kijken. Wel bijzonder dat ik nu zelf poppenkast op televisie mag maken."
De twaalf afleveringen van Poppenkast TV duren steeds tien minuten, met een liedje aan het begin en einde. "In zeven minuten moet je dus een verhaaltje weergeven. Het was voor mij wennen om met iemand anders te spelen. De eerste zes verhalen hebben wij opgenomen op een basisschool in Laren. De klik met Lucienne was meteen goed. Ook zij heeft al twintig jaar ervaring in het vak. Bij de eerste zes afleveringen hadden wij de tekst voor ons liggen. Bij de tweede serie van zes werkten wij meer met steekwoorden. Dan komt het ook op improvisatie aan."

Ontstaan
Dat Fritsie Duikelaar gevoel heeft voor poppenkast spelen, merkte hij zo'n twintig jaar geleden. "Mijn kinderen Rolf en Wesley waren toen 5 en 3. We stonden op camping De Wije Werelt in Otterlo. Daar zat 's avonds een vrouw verhaaltjes voor te lezen, maar geen kind zat op te letten. Ik vroeg haar: 'Mag ik een stukje voorlezen?' Dat deed ik met allerlei stemmetjes. En ik had een 'vertelkabouter' bij me, die mijn vrouw Karin had gemaakt. Ze is heel creatief, maakt al mijn poppen. De kinderen mochten aan de vertelkabouter vertellen wat zij die dag hadden meegemaakt. Drie weken lang las ik 's avonds op de camping verhaaltjes voor. De campingeigenaar vroeg of ik daar wilde gaan werken. Dat ging niet, ik was al postbode."

Muziekbanden
Bij thuiskomst van de camping werd Fritsie gebeld of hij poppenkast kon komen spelen rond sinterklaas bij de brandweer in De Lier. "Na een gesprek met Karin heb ik de knoop doorgehakt. Ik besloot er voor honderd procent voor te gaan. Ik heb toen een behoorlijk bedrag geïnvesteerd in een bus, een poppenkast en poppen. De naam Fritsie Duikelaar is ooit ontstaan tijdens de nachtdiensten bij de post, ik maakte toen muziekbanden onder het motto 'draaien maar met Fritsie Duikelaar'. Mijn vader, die bij drukkerij Graficus werkte, maakte kaartjes voor mij met de naam Fritsie Duikelaar erop." De poppenkastspeler geniet nog altijd van zijn werk. "Poppenkast is een soort magie. Kinderen tot en met acht jaar zijn de afgelopen twintig jaar niet veranderd. Ze hebben een geweldige fantasie. En wat ik doe is interactief. Kinderen reageren op wat ik doe. Je probeert ze wat mee te geven over goed en kwaad."

Uit de krant