Met kledingdonaties krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Nederland en kansarme mensen in het buitenland werk om handen.
Met kledingdonaties krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Nederland en kansarme mensen in het buitenland werk om handen. Foto: pr

Sympany blij met volle kledingcontainers

Human Interest

RECYCLE • 23 miljoen kilogram kleding, textiel en schoenen zijn het afgelopen jaar door jullie gedoneerd in de textielcontainers (en huis-aan-huisinzameling) van Sympany. Maar niet alleen via de textielcontainers en huis-aan-huis is textiel ingezameld. Ook via bedrijven, scholen en verenigingen.

In steeds meer gemeenten verandert de manier waarop afval wordt ingezameld. Restafval wordt steeds minder frequent huis aan huis opgehaald, wel kan huis aan huis meer gescheiden worden aangeboden of worden ingeleverd bij milieustraten, dit geldt ook voor textiel. Steeds vaker moet voor afval worden betaald. Een goede zaak. Want een beperking van afval en betere scheiding is goed voor het milieu.

Afval tussen het textiel
Nadeel is dat afval wordt achtergelaten in de vrij toegankelijke textielcontainers zoals die van Sympany. Steeds vaker treffen wij huishoudelijk afval, elektronica, glas, verf en ander soorten vuil en viezigheid aan tussen het textiel. Een onprettige klus voor onze medewerkers om dit afval tussen het textiel uit te halen. Nog erger is het, als het textiel zo bevuild is, dat ook goed textiel onbruikbaar is geworden. Zonde! Om het gedoneerde textiel tegen vuil, viezigheid en nattigheid te beschermen is het van groot belang dat het in een gesloten plastic (vuilnis)zak wordt aangeboden.

Waarom is afval tussen het textiel een kostbare aangelegenheid?
• Afval tussen het textiel vervuilt soms ook het overige textiel in de container, waardoor nog bruikbaar textiel onbruikbaar wordt.
• Het sorteren van het gedoneerde textiel kost veel meer tijd en inspanning, omdat het vuil zorgvuldig tussen het textiel moet worden verwijderd.
• Afval afvoeren kost de gemeente en Sympany extra geld.

Tegenover één kilogram afval tussen het textiel moet 5 kilogram goed textiel staan om het tot een positief resultaat te brengen. Maar wat is nou precies welkom in de textielcontainers van Sympany? 

Het is een misvatting dat alleen kleding welkom is. Ook schoenen accessoires en overig textiel mag in de textielcontainers. Met onderstaande pictogrammen (foto onder aan het bericht) ziet u in een oogopslag wat u in de textielcontainers van Sympany mag doneren.

Regelmatig krijgt Sympany de vraag of ook dekbedden of kussens welkom zijn. Nee, deze zijn niet welkom in de textielcontainers van Sympany. Ze bestaan voornamelijk uit (niet textiele) vulling en zijn voor Sympany niet bruikbaar. Dit geldt ook voor matrassen. Op de gemeentewerf informeren ze u graag waar u deze spullen wel kwijt kunt.

Door uw gedoneerde textiel krijgen mensen in Nederland met een afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid op werk in een van onze vijf sorteervestigingen. In Afrika en India bieden uw donaties kansen aan textielgerelateerde projecten. Vrouwen wordt een vakopleiding tot naaister geboden en ondernemerschapstraining vergroot hun kans een eigen onderneming te starten. Voor kinderen in India, waarvan de ouders in de textielindustrie werken, is het Step-Up-programma dat de kinderen uit deze risicovolle productieomgeving houdt. Ze worden in dit project voorbereid op het reguliere basisonderwijs. Onze projecten zijn gericht op zelfredzaamheid en duurzaamheid.

Op bijgaande pictogrammen is te zien wat er allemaal in de containers gedeponeerd kan worden.

Uit de krant