Afbeelding
Foto: pr

'De barmhartige samaritaan bestaat nog'

Human Interest

HULP • Toen de 86-jarige Gerrie Leonard uit Lisse ruim twee weken geleden op de parkeerplaats bij winkelcentrum Getsewoud in Nieuw-Vennep ten val kwam, ontfermde plaatsgenoot Ton Zoet zich over haar en haar bezorgde buurvrouw Liesbeth Dissel. Daar is mevrouw Leonard hem nog altijd dankbaar voor.

Door Ruth Eppink

"Wat Ton voor mij gedaan heeft, dat hoor je niet zo vaak. En daarom wil ik het zo graag vertellen", begint Gerrie. "Na mijn val heeft Ton zijn auto zo op het parkeerterrein gezet dat er niemand door kon, zodat het veilig voor mij was. Hij heeft me overeind geholpen. Toen hij hoorde dat ik - net als hij - uit Lisse kwam, bood hij direct aan om mijn buurvrouw en mij daar naartoe te rijden in mijn auto. We zijn er naar huisarts Van der Zwaal geweest, die mijn hoofdwond gehecht heeft en contact opnam met het Spaarne Haarlem-Zuid voor een scan van mijn hoofd om te kijken of er niets ernstigs was. Ik moest rekening houden met een nachtje opname."

Vervolgens is Ton met beide dames naar Gerries huis gereden. "Liesbeth heeft daar mijn 'vluchttas' gepakt, die altijd klaarstaat voor noodgevallen. Daarna is Ton met mij naar het ziekenhuis gereden. En hij is bij me gebleven tot alle onderzoeken en behandelingen daar gedaan waren." Dat duurde best even. Mevrouw Leonard bleek geen hersenschudding te hebben. Wel was haar pols gebroken, dus werd er koers gezet richting de gipskamer. "Ton is pas naar huis gegaan toen ik in een kamer op bed lag. Alles bij elkaar heeft hem dat wel een halve dag gekost. Ik ben hem zeer dankbaar. Liesbeth doet nog hand- en spandiensten voor me en ook heb ik hulp van andere buren waar ik blij mee ben. Zo kan ik rustig werken aan mijn genezing."

De belangeloze hulp van Ton, die toen nog een volkomen vreemde voor haar was, bracht het besef dat er in deze snelle tijd ook nog mensen met geduld en een goed hart zijn. "Iemand als Ton Zoet zijn er weinig en daarom krijgt hij de bijzondere naam: barmhartige samaritaan. Mensen die dus niet alleen met zichzelf bezig zijn. Dat mag best in de krant."

Uit de krant