Heeft u inderdaad niets aan te geven bij thuiskomst in Nederland? Gebruik de Douane Reizen-app bij twijfel. | Foto: pr
Heeft u inderdaad niets aan te geven bij thuiskomst in Nederland? Gebruik de Douane Reizen-app bij twijfel. | Foto: pr Foto: pr

Wat mag wel en niet mee op de terugreis uit het buitenland?

Human Interest

VAKANTIE • Ook deze zomervakantie kiezen Nederlanders massaal voor een vakantie naar een zonnig oord buiten de Europese Unie. De absolute favoriet is Turkije, gevolgd door de Nederlandse Antillen. Dit blijkt uit de meest recente boekingscijfers uit de ANVR/GfK Travelscan.

Hoewel 43,2 procent van de Zuid-Hollandse reizigers kofferruimte vrijhoudt voor aankopen en souvenirs, is er veel onwetendheid over wat nu wel en niet mee mag door de Nederlandse Douane. Bijna de helft van hen (46,5 procent) heeft hier weleens over getwijfeld, blijkt uit onderzoek in opdracht van de douane. Om duidelijkheid te bieden voert de Nederlandse Douane de zomercampagne 'De Wereldreiziger'. Via de Douane Reizen-app check je snel en eenvoudig per bestemming wat wel en niet mee terug mag naar Nederland.

Worm
Je ziet ze steeds vaker terug als woonaccessoire: schoongemaakte en sierlijk bewerkte dierenschedels van bijvoorbeeld een koe of buffel. Maar mag die nu wel of niet mee naar huis uit Indonesië? 80,1 procent van de Zuid-Hollanders denkt dat dit niet mag, maar dit mag gewoon, mits de schedel goed is schoongemaakt. Ook over de vraag of een literfles Mexicaanse Mezcal met de bekende worm mee naar huis mag is veel twijfel. Een ruime meerderheid (62,4 procent) denkt dat dit niet mag. Dit mag wel, omdat een worm geen bedreigde diersoort is. Wie in New York een nieuwe pro tablet of laptop koopt met een aankoopwaarde boven de 430 euro kan juist niet zomaar langs de Douane lopen. Deze hoor je aan te geven en je moet hier belasting over betalen. 38,6 procent van de Zuid-Hollanders is hiervan op de hoogte. Meer weten? Raadpleeg de Douane Reizen-app (voor iOs en Android). Twijfel je alsnog? Check Douane.nl of deel je vraag op Facebook of Twitter via #magditmee en de douaniers zoeken het voor je uit.

Uit de krant