Logo lissernieuws.nl
Foto: pr

Seksueel geweld: Rijksoverheid zet mensen aan het denken met statements van Sam

  Human Interest

Een op de vijf vrouwen (22%) en een op de zestien mannen (6%) in Nederland hebben seks tegen hun wil meegemaakt1. Toch houden mensen dit vaak voor zichzelf, uit schaamte, angst en schuldgevoelens. Dat kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Om de drempel te verlagen om hulp te zoeken, introduceert het ministerie van Justitie en Veiligheid met de campagne ‘Wat kan mij helpen’ het platform Sam.

Sam heeft één missie: laten zien dat het niet jouw schuld is als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt en dat hulp zoeken helpt. Sam is te vinden op Instagram en verwijst voor hulp door naar watkanmijhelpen.nl. Kenmerkend voor Sam zijn de krachtige statements, zoals ‘Wie zwijgt stemt niet toe’ en ‘Jij bent de baas over je lichaam, niet jouw baas’. Met deze statements wil Sam mannen en vrouwen het vertrouwen geven dat als een seksuele ervaring niet oké voelt, het ook niet oké is. En dat als jouw grens overschreden is, je professionele hulp mag zoeken.

Laat je verleden je toekomst niet bepalen
Sagar (31) uit Rotterdam omarmt de missie van Sam en in het bijzonder het statement: ‘Laat je verleden je toekomst niet bepalen’. Hij heeft vanaf zijn dertiende te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Ik heb mezelf in die tijd veel dingen kwalijk genomen. Waarom overkwam mij dit? Waaraan heb ik dit verdiend? De persoon die mij dit aandeed, deed alsof er niets aan de hand was. Dat zorgde voor nog meer verwarring. Daarom hield ik het voor mezelf en stopte ik de vervelende gebeurtenissen weg. Ik hing de clown uit en probeerde vooral veel andere mensen te helpen. Als ik zelf in de buurt van hulp was, kwam het te dichtbij en klapte ik dicht. Maar op een gegeven moment liep ik zo vast, dat ik voelde dat ik dit niet meer alleen kon verwerken. Ik moest erkennen dat ik ben misbruikt en accepteren dat ik dat niet kan veranderen. Na professionele hulp, zet ik het in als mijn kracht en hoop ik andere jongens te inspireren. Het is niet jouw schuld. Laat je verleden niet je toekomst bepalen en zoek hulp.”

“Goede hulp kan slachtoffers van seksueel geweld enorm helpen om hun leven weer op te pakken. Maar we zien dat door gevoelens van schaamte en schuld hulp zoeken soms moeilijk kan zijn”, zegt minister Dekker voor Rechtsbescherming. Met het Instagram-account Sam bieden we deze slachtoffers een helpende hand door de drempel voor het zoeken en krijgen van hulp te verlagen.” 

Hulp zoeken helpt
Als je een nare seksuele ervaring hebt gehad, is het goed om zo snel mogelijk hulp te zoeken. In de eerste zeven dagen zijn er op medisch en forensisch gebied belangrijke mogelijkheden. Zoals het uitsluiten van een zwangerschap, soa of hiv-besmetting of het veilig stellen van DNA-sporen. Maar ook vanuit psychologisch oogpunt is het belangrijk om snel te hulp te zoeken om de kans op een posttraumatische stressstoornis te verkleinen. Want uit onderzoek2 blijkt dat 47% van de mensen die verkracht zijn, drie maanden later aan de diagnose posttraumatisch stressstoornis (PTSS) voldoet. 

@Sam_is_er
Iedereen kan @Sam_is_er volgen op Instagram. Of je nu zelf een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt of iemand kent en je steun wilt uitspreken. Of als je Sams missie wilt volgen. Sam is onderdeel van de campagne ‘Wat kan mij helpen’. Met deze campagne wil het ministerie van Justitie en Veiligheid mensen die een nare seksuele ervaring hebben gehad met iemand die zij kennen, motiveren om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Op watkanmijhelpen.nl lees je welke vormen van hulp er zijn en wat je kunt doen als je recent of langer geleden een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt. De campagne is gemaakt in samenwerking met partners, zoals het Centrum Seksueel Geweld, Slachtofferhulp Nederland en de politie.

Bron: Rutgers, Monitor Seksuele gezondheid in Nederland 2017.
2 Bron: Bicanic, et al., artikel Huisarts en Wetenschap, 2016;59(6):265-7

Meer berichten