Met hun knalroze Speedy Gonzalez-auto en hun inzet wonnen deze leerlingen de RC Cup.
Met hun knalroze Speedy Gonzalez-auto en hun inzet wonnen deze leerlingen de RC Cup. Foto: Esther Akerboom

RC Cup voor OBS De Zilvermeeuw uit Lisserbroek

Onderwijs

WEDSTRIJD • Het kostte maanden van voorbereiding, maar op vrijdag 18 mei was het zover: de kinderen uit de groepen 5 t/m 8 van de Leonardoklas voor hoogbegaafde kinderen van OBS De Zilvermeeuw uit Lisserbroek mochten met hun knalroze auto, Speedy Gonzales genaamd, meedoen met de Tata Steel RC Cup op de MACH baan in Heemstede. Dit is een wedstrijd met afstandsbestuurbare auto's voor scholieren waarbij het niet alleen om het racen zelf draait. Helemaal in stijl gekleed en met Sylvester als mascotte wonnen ze niet alleen de Design Award, maar sleepten ze zelfs dé RC Cup binnen.

Door Esther Akerboom

Het was alweer de vijfde keer dat de school meedeed met de wedstrijd. Juf Marjet, leerkracht van de oudste kinderen, is er erg enthousiast over. "Het project is niet speciaal bedoeld voor hoogbegaafde kinderen, maar je bent wel bezig met een HB-stukje; samenwerken staat centraal en het is vooral bedoeld om onderzoekend en ontwerpend te leren. Ik ben er alleen om de kinderen te begeleiden. Ze regelen alles zelf, van het indelen van de teams tot het ontwerpen van de kap van de auto, het logo, en het werven van sponsoren, dat maakt het project zo leuk."

Nadine Groenewoud, teamleider, en Vera van Burik, hoofd PR, leggen uit hoe het allemaal in zijn werk is gegaan. "Eerst hebben we gevraagd welke taak de kinderen wilden. Er waren designers, monteurs, financieel managers, PR-managers en natuurlijk coureurs nodig. De monteurs moesten de auto op de dag zelf kunnen repareren en dat leerden ze van een vader. De financieel managers leerden van de juf om de kas bij te houden in Excel en de coureurs volgden clinics op de MACH baan zelf."

Verschillende awards
Voor elk van deze teams valt een award te winnen. "Voor de Design Award wordt gekeken naar het logo, de teamleiding en hoe de auto is gepimpt. Er is een Communicatie Award waarbij er wordt gekeken of er een persbericht en een presentatie zijn gemaakt en of er pers is uitgenodigd. Voor de Sponsoring Award kijkt men naar de boekhouding en of de sponsors op de auto zijn genoemd. En dan is er de Speed Award voor de auto die de meeste rondjes heeft gereden tijdens de drie rondes. Maar de hoofdprijs is de RC Cup, voor de school die over het geheel het beste heeft gescoord."

Alle inspanningen bleken niet voor niets. De kinderen hadden al stiekem op de Design Award gerekend maar dat ze dé Cup zouden winnen kwam als een grote verrassing. Ondanks hun motto 'Meedoen is belangrijker dan winnen' zijn de kinderen erg trots op hun welverdiende overwinning.

Uit de krant