Fioretti-leerlingen en docent over Turks Fruit bij De Wereld Draait Door | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: pr

Fioretti-leerlingen en docent over Turks Fruit bij De Wereld Draait Door

  Onderwijs

Vier leerlingen van het Fioretti College Lisse: Adam, Willemijn, Menno en Sofie, schoven met hun docent Jörgen Apperloo woensdagavond 23 oktober aan bij Matthijs van Nieuwkerk in een live-uitzending van De Wereld Draait Door. 

Door Sofie Buitenhuis

Het gesprek ging over het boek Turks Fruit van Jan Wolkers, dat 50 jaar geleden voor het eerst in de winkels verscheen. Dit boek vol erotiek en spanning schokte Nederland; nog nooit eerder was er zo'n boek vol seks de wereld in gebracht. En nu, 50 jaar later, hoe kijkt de wereld - en met name de jonge generatie - tegen dit revolutionaire werk aan?
De thematiek van het boek is voornamelijk erotiek, liefde en verdriet. Het verhaal gaat over de relatie tussen Olga en de naamloze ik-persoon. Het hele verhaal zit bomvol met wellustige privé-momentjes tussen de twee en het zijn met name deze erotische scènes die het boek zo beroemd hebben gemaakt. 
Het gepassioneerde verhaal van Wolkers was een bijzonder onderwerp om aan de tafel bij Matthijs van Nieuwkerk te bespreken. Het was dan ook een spannend moment voor de leerlingen en de docent om zo openhartig op televisie over seks en erotiek te praten. Maar van die spanning was weinig te merken en er ontspon zich een vermakelijk en luchtig gesprek.
Mano Bouzamour, een geliefde schrijver onder jongeren, was de tafelheer van de avond en prees de lichamelijke beschrijvingen van Wolkers. Presentator Van Nieuwkerk bekende aan de leerlingen destijds het boek stiekem met rooie oortjes te hebben gelezen. De leerlingen waren overigens overwegend positief over het boek, alhoewel Adam wel vaststelde dat het boek iets te veel op erotiek gefixeerd is. "Verder is het wel een heel goed boek, er zit een mooie betekenis achter", vulde Menno aan. Willemijn prees de hoeveelheid sensualiteit juist: "Het is een authentiek, ongefilterd en realistisch liefdesverhaal, het is meer dan alleen maar seks." Tot slot stelde Sofie dat het verhaal interessant en afwisselend genoeg is: "Het ene moment krijg je seks naar je hoofd geslingerd en het andere moment gaan ze op reis of nemen ze een beest in huis."  

Op de vraag van Matthijs van Nieuwkerk of Turks Fruit na 50 jaar een klassieke status heeft verworven, reageerden de leerlingen unaniem. Dit boek is nog steeds even indrukwekkend en verdient het volgens hen om ook door de huidige generatie jonge lezers gelezen te worden.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>