Kees Vreugdenhil en Jeanet van der Laan ondertekenden de stukken.
Kees Vreugdenhil en Jeanet van der Laan ondertekenden de stukken. Foto: Arie in 't Veld

Komst Internationale Schakelklassen officieel vastgelegd

Onderwijs

In het gemeentehuis zijn vorige week dinsdag de stukken over de vestiging van de Internationale Schakelklassen in de voormalige Beekbrugschool ondertekend. Een goede invulling van de voormalige basisschool die wegens gebrek aan voldoende leerlingen moest sluiten.

Door Arie in 't Veld

In januari 2020 verhuizen de Internationale Schakelklassen (ISK) naar Lisse. Zij gaan gebruikmaken van het schoolgebouw in Ter Beek, waar voorheen de Beekbrugschool gevestigd was. De ISK bieden gedurende twee jaar voortgezet onderwijs aan kinderen die de Nederlandse taal nog niet spreken, daarna stromen de kinderen door naar het reguliere onderwijs.

Anderstalige kinderen uit de Duin- en Bollenstreek volgden eerder onderwijs aan de ISK in Leiden. Door de verhoogde asielinstroom kon de ISK deze kinderen daar niet langer opvangen. Er moest toen op korte termijn een nieuwe locatie gevonden worden. Dat lukte in Katwijk, met dien verstande dat deze locatie voor maximaal drie jaar beschikbaar zou zijn. In de tussentijd werd gezocht naar een andere locatie met ingang van 2020. Dat is dus het pand van de voormalige Beekbrugschool geworden. Het wordt op dit moment verbouwd om het geschikt te maken voor voortgezet onderwijs. Het college wil dit pand in eerste instantie voor vijf jaar beschikbaar stellen aan de ISK. Om de afspraken vast te leggen werden dinsdag de overeenkomsten getekend tussen de gemeente en Stichting Fioretti Teylingen, die verantwoordelijk is voor de ISK. Kees Vreugdenhil, bestuurder van de stichting, zei bij de ondertekening blij te zijn dat de komende vijf jaar op deze locatie onderwijs aan de doelgroep kan worden gegeven. "De voormalige Beekbrugschool is een buitenkans. Het is een prachtig gebouw en met de verbouwing wordt het nog mooier. Wij vinden het belangrijk dat we deze groep leerlingen op kleinschalige wijze kunnen begeleiden en zijn de gemeenten dan ook erkentelijk voor deze kans."

Wethouder Jeanet van der Laan zei dat ook deze kinderen recht hebben op goed onderwijs. "Het is belangrijk dat kinderen met een andere moedertaal goed worden opgenomen in ons onderwijs. We gunnen hen de tijd om te wennen aan een volledig nieuwe situatie. Zeker ook omdat wij in onze regio veel arbeidsmigranten kennen van wie de kinderen een andere moedertaal hebben. Als wij als samenwerkende gemeenten samen met Stichting Fioretti Teylingen het verschil kunnen maken, dan doen wij dat graag."

Uit de krant