Harmen Krul van het CDA bezocht het Fioretti College.
Harmen Krul van het CDA bezocht het Fioretti College. Foto: pr

Scholierenverkiezingen Fioretti: ook hier PVV de grootste

Onderwijs Politiek

541 leerlingen van het Fioretti College uit Lisse brachten hun stem uit tijdens de scholierenverkiezingen. De top vijf bestond uit de PVV, gevolgd door de VVD, GroenLinks-PvdA, D66 en Forum voor Democratie.

Op maandag 20 en dinsdag 21 november deden 578 leerlingen uit de bovenbouw van de mavo, havo en vwo mee aan de scholierenverkiezingen van ProDemos. Er werden 541 stemmen geteld, wat een opkomstpercentage van maar liefst 94 procent betekende. De leerlingen, die maatschappijleer volgden, waren goed voorbereid met het maken van een flyer, partijprogramma en het uitvoeren van de stemwijzer. Er was een officieel stembureau ingericht met een stembus, vier stemhokjes en een voltallige stemcommissie die afwisselend door drie leerlingen werd bezet.

25 klassen
De leerlingen moesten zich identificeren en alles werd geregistreerd. Alle 25 klassen werden vanuit een strak opgesteld tijdschema opgehaald om te stemmen. In het studiecentrum werden daarna alle stemmen geteld en werd de uitslag voor de deadline van 16.00 uur ingevoerd bij ProDemos.
De landelijke uitslag van de scholierenverkiezing, waar 144.000 leerlingen aan meededen, week niet veel af ten opzichte van het Fioretti College. De top vijf bestond uit de PVV, gevolgd door FvD, VVD, GroenLinks-PvdA en D66.

Maatschappijleer n de praktijk
De leerlingen vonden de verkiezingen leerzaam en interessant. De aanwezigheid van Omroep Bollenstreek en een gastles van CDA-Kamerlid Harmen Krul maakten het geheel nog leuker. “We kunnen concluderen dat de leerlingen in het algemeen vrij rechts stemden, waarbij opviel dat het migratiebeleid van Wilders en de filmpjes op social media van de FvD vaak de doorslag gaven voor hun keuze.” Er zat een kleine afwijking ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen: NSC werd de vierde partij van Nederland werd en FvD de tiende. De organisatoren Dennis van Wieringen en Jan Pieter Tensen konden terugzien op geslaagde Scholierenverkiezingen, waarbij de leerlingen het besef krijgen hoe belangrijk het is om te stemmen. “Hierdoor kunnen ze invloed uitoefenen op de politiek in de samenleving: maatschappijleer in de praktijk.”

 

Uit de krant