Afbeelding
Foto: pr

Van drie naar twee politieteams in de Bollenstreek

Politie

Team Katwijk/Noordwijk en Team Hillegom/Lisse/Teylingen (HLT) zijn de nieuwe namen van de twee basisteams die vanaf 1 februari de huidige drie politieteams in de Duin- en Bollenstreek gaan vervangen. Oegstgeest valt hier niet onder; die hoort bij het team Leiden-Noord.

Op dit moment beschikt de Duin- en Bollenstreek nog over drie basisteams. Vanuit het Team Bollenstreek-Noord werken politiemensen in Noordwijkerhout, De Zilk, Lisse en Hillegom. Vanuit Team Noordwijk bedienen agenten Noordwijk en Teylingen en Team Katwijk bestrijkt de gemeente Katwijk.

Gemeentelijke herindeling
Door bestuurlijke veranderingen komen de werkgebieden van de drie politieteams niet meer overeen met de gemeentegrenzen. Zo zijn per 1 januari 2019 Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk samen verder gegaan als één gemeente. Daarnaast werken de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen sinds 2017 in de structuur van één ambtenarenorganisatie.
Een andere reden om het aantal politieteams in de Bollenstreek terug te brengen, heeft te maken met het effectiever kunnen inzetten van de schaarse politiecapaciteit zodat de operationele slagkracht in het gebied groter wordt.

Nieuwe teamindeling
Per 1 februari is de herindeling van de teams een feit. Team Katwijk/Noordwijk werkt vanaf dat moment in de gemeenten Katwijk en Noordwijk en Team Hillegom/Lisse/Teylingen (HLT) in de drie gelijknamige gemeenten. Teamchef van Katwijk/Noordwijk wordt Peter Koot, Henk Woppenkamp wordt de teamchef van Team HLT Als alles volgens planning verloopt, werken alle politiemensen vanaf 22 februari op hun nieuwe locatie. Als gevolg van de coronamaatregelen verloopt de afronding van de herindeling in stilte en komt er geen ‘officieel moment’.

Alle politielocaties blijven open
De basisteams worden gehuisvest in de huidige teambureaus in Katwijk en Lisse. Waar nodig zijn of worden die hiervoor verbouwd. Alle overige locaties die de politie op dit moment in de Bollenstreek gebruikt, blijven ook na 1 februari op identieke wijze in gebruik. Voor de inwoners heeft de herindeling dus geen merkbare effecten.

Kleiner bureau in Noordwijk
Ook op de huidige locatie van politieteam Noordwijk aan de Duinwetering blijft voorlopig een zogenoemd ‘passend’ politiebureau aanwezig, wel wordt deze kleiner. De wijkagenten kunnen vanaf deze locatie blijven werken en ook de publieksbalie van dit bureau blijft geopend, vooralsnog op dezelfde openingstijden als nu het geval is. Inwoners kunnen dus nog gewoon op het vertrouwde adres terecht voor bijvoorbeeld vragen of het doen van aangifte. Wel stoot de politie de rest van het pand af, dat sowieso al geruime tijd deels leeg staat. De gemeente Noordwijk is voornemens dit pand over te nemen, hierover lopen op dit moment nog gesprekken.

Uit de krant