Door toenemende woningbouw in Lisse, zoals hier op de voormalige Uitermeer-school, komen groene gebieden in Lisse onder druk te staan. Reden voor het college om nee te zeggen tegen het verzoek om het landje achter Zwanendrift tot woningbouwlocatie te ontwikkelen.
Door toenemende woningbouw in Lisse, zoals hier op de voormalige Uitermeer-school, komen groene gebieden in Lisse onder druk te staan. Reden voor het college om nee te zeggen tegen het verzoek om het landje achter Zwanendrift tot woningbouwlocatie te ontwikkelen. Foto: archief

College zegt nee tegen woningbouw achter Zwanendrift

Politiek

LISSE - Het college van B en W ontving in mei een brief van een projectontwikkelaar en de huidige eigenaren van het grasland achter de woonboerderij Zwanendrift aan de Laan van Rijckevorsel 16 (Land van Schrama). Zij willen dit landje graag ontwikkelen tot woningbouwlocatie. Daar krijgen ze echter geen toestemming voor.

Door Arie in 't Veld

Het gaat om het laatste grote perceel groen in hartje Lisse, gelegen tussen de Heemtuin en Zwanendrift. Er is door de gemeente al in 2012 gekeken naar de ontwikkelmogelijkheden van dit grasland, maar tot bestuurlijke besluitvorming is het nooit gekomen. Volgens het college was dit onder meer door strijdigheid met de toen net vastgestelde Structuurvisie en discussie over de nut en noodzaak en de maatschappelijke haalbaarheid van woningbouw op deze locatie. De Structuurvisie geeft ter plaatse de functie 'Park' aan het grasland. Dit vanwege het feit dat door de toenemende woningbouw in Lisse de groene ruimtes onder druk komen te staan. In de Structuurvisie zijn daarom drie gebieden aangewezen die groen worden of blijven. Hoe deze gebieden groen worden of blijven en hoe dit ten goede komt aan de inwoners van Lisse, daar is tot op heden nog geen besluit over genomen.

Het college wil echter wel vasthouden aan de functie Park voor het gebied en wijst daarom het verzoek van de hand. Burgemeester en wethouders hebben vervolgens besloten de functie van het grasland in de Omgevingsvisie opnieuw te beoordelen en samen met de inwoners van Lisse hier vervolgens een uitvoeringsprogramma aan te koppelen.

Uit de krant