De gemeente stort 200.000 euro in het Duurzaamheidsfonds.
De gemeente stort 200.000 euro in het Duurzaamheidsfonds. Foto: pr

Twee ton extra voor populair Duurzaamheidsfonds

Politiek

MILIEU • Het Duurzaamheidsfonds van Lisse is nagenoeg uitgeput en wordt met twee ton uitgebreid.

Door Arie in 't Veld

In 2015 heeft de raad de nota 'Lisse op weg naar een duurzame gemeente' vastgesteld. Maatregel 21 uit het bijbehorende Maatregelenpakket Duurzaamheid 2015-2016 behelst het opzetten van een fonds voor inwoners. Daarvoor heeft de raad op 24 maart 2016 de Verordening Duurzaamheidsleningen Lisse vastgesteld en 100.000 euro voor dit fonds beschikbaar gesteld, met voorstel tot bijstorten. De uitvoering is in handen gelegd van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Mede op basis van ervaringscijfers uit de regio veronderstelden B en W dat met een budget van 100.000 euro voor een periode van minimaal anderhalf jaar duurzaamheidsleningen konden worden verstrekt. Maar het fonds is nu vrijwel uitgeput. Op 4 oktober was al voor in totaal ruim 92.000 euro aangevraagd. Men ging uit van een gemiddeld leenbedrag van 5.000 euro. Er komen echter geregeld aanvragen voor bedragen die het twee- tot vijfvoudige daarvan bedragen. De maximale aflossingstermijn van een duurzaamheidslening is 180 maanden. Betaalde rente en aflossing vloeien terug in het fonds. Omdat het fonds pas in 2016 is geopend, is er nog relatief weinig aan rente en aflossing naar het Fonds teruggevloeid.

Met het fonds wil de gemeente stimuleren dat particuliere huiseigenaren hun huis gaan verduurzamen, waardoor energielasten fors dalen. Met het verruimen van het fonds krijgen nog meer inwoners de kans hun woning te verduurzamen. Dat draagt bij aan de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn.

Uit de krant