Gemeenteraad: geen extra geld voor Europese wedstrijd van Entente Florale | Lissernieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo lissernieuws.nl
Lisse won dit jaar de verkiezing Groenste dorp van Nederland. Het grootste deel van de gemeenteraad voelt er niets voor deze verkiezing ook nog op Europees niveau in te gaan. Daar is namelijk al snel 50.000 euro voor nodig.
Lisse won dit jaar de verkiezing Groenste dorp van Nederland. Het grootste deel van de gemeenteraad voelt er niets voor deze verkiezing ook nog op Europees niveau in te gaan. Daar is namelijk al snel 50.000 euro voor nodig. (Foto: archief - Arie in 't Veld)

Gemeenteraad: geen extra geld voor Europese wedstrijd van Entente Florale

  Politiek

GROEN • De gemeenteraad van Lisse heeft in meerderheid niets over voor het voortzetten van de strijd om het groenste dorp op Europees niveau te worden. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering toen werd gesproken over de tussentijdse rapportage.

Door Arie in 't Veld

Vooralsnog staat Lisse er financieel goed voor. Er is ook best een gaatje om de gevraagde halve ton bij elkaar te brengen via het participatiebudget en het groenbeheer, maar voor de meeste fracties betekent dit niet dat je nu aan het uitgeven moet slaan. Wim Slootbeek diende namens het CDA en D66 een amendement op dit voorstel in en merkte onder andere op dat de groep die hiermee bezig is geweest wat al te enthousiast was. "Men heeft geprobeerd ons over de streep te trekken om mee te doen aan de Europese verkiezingen van Entente Florale. Maar als dat 50.000 euro moet kosten zijn we het er niet mee eens."

Met de deelname aan die Europese verkiezingen wordt beoogd mensen uit heel Europa naar Lisse te trekken. Jos Veldhoven van Nieuw Lisse zei het jammer te vinden dat Lisse niet deelneemt omdat er zo kansen worden gemist. Evenals Roeland den Breejen van SGP/CU trouwens, die opmerkte dat het groen een belangrijk onderwerp is in Lisse. "De doelstelling van het voorstel van de wethouder (SGP/CU) is om groen hoog op de agenda te houden en te laten zien dat Lisse meer is dan alleen Keukenhof."

Guus Mesman van de PvdA wilde het geld eigenlijk wel beschikbaar houden. "We zijn een beetje de overloop van Amsterdam en als je jaarrond iets wilt creëren, moet je mikken op de bezoekers aan Amsterdam en niet alleen op die aan Keukenhof. Jammer dat de VVD dit zomaar afwijst. Een gemiste kans."

Jeanette van der Laan van D66 weersprak dit, want alles waar de aanvankelijk wedstrijd van Entente Florale voor stond blijft ook staan. Kees van der Zwet van het CDA vroeg zich af wat de meerwaarde zou zijn om aan de Europese wedstrijd deel te nemen. "Hoe afhankelijk is Lisse nu eigenlijk van deelname aan die wedstrijd? We kunnen het label wel ophangen dat we de groenste gemeente van Europa zijn, maar wat hebben onze inwoners daaraan?" "Veel", aldus Den Breejen, "want je kunt de dorpelingen erbij inschakelen om hoog te eindigen."

Slootbeek (VVD): "We wonen in een fantastisch dorp dat groen is. Maar dat betekent niet dat iemand van buitenaf dezelfde beleving zal hebben. We moeten gebruikmaken van wat we hebben, zoals Keukenhof en goede vaar-, wandel- en fietsroutes." Uiteindelijk werd het amendement door de meerderheid van de raad aangenomen. Geen geld dus voor het deelnemen aan Entente Florale op Europees niveau.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>