Afbeelding

Mokerslag voor Hillegom

Politiek

Duinpolderweg • Verbijsterd en niet acceptabel. Dat is de reactie van het Hillegoms college op het besluit van Gedeputeerde Staten van Noord- en Zuid-Holland om voorlopig als voorkeurstracé te kiezen een verbindingsweg van de A4 naar de Weeresteinstraat (N208) via de Nieuwe Bennebroekerweg in Hoofddorp en de noordrand van Hillegom met een randweg bij Lisse en Zwaanshoek.

Door Jos Draijer

Die keuze treft Hillegom in het hart: vanuit de Haarlemmermeer loopt die beoogde wegverbinding over de Ringvaart door het net ingerichte natuur- en recreatiegebied de Vosse- en Weerlanerpolder, doorkruist daarna het bedrijventerrein Horst en Daal en doorboort uiteindelijk het waardevolle bebouwingslint van de Weeresteinstraat (N208) waardoor vele woningen moeten worden gesloopt. Er wordt ruimtelijk al rekening mee gehouden dat deze weg t.z.t. kan worden doorgetrokken tot die aansluit op de N206.

Verkeerswethouder Anne de Jong: "Deze sloopvariant zal vele tientallen miljoenen meer gaan kosten dan de wegverbinding die door alle betrokken Zuid-Hollandse gemeenten (inclusief Hillegom), de Regio Holland Rijnland en het projectbureau Duinpolderweg aan de provincies is geadviseerd. De Zuid-Hollandse VVD Gedeputeerde Floor Vermeulen heeft dit advies volledig genegeerd. Gedeputeerde Staten van Zuid Holland hebben alles afwegende besloten om mee te gaan met het advies van de Adviesgroep Bereikbaarheid Bollenstreek-Haarlemmermeer en de gemeenten Haarlemmermeer, Bloemendaal en Heemstede. Dat hierdoor voor de inwoners van Hillegom verkeersstromen ontstaan die de leefbaarheid, vooral luchtkwaliteit en geluidswaarden, van een groot gedeelte van Hillegom nadelig beïnvloeden, is hieraan blijkbaar ondergeschikt."

Het Hillegoms college gaat nu samen met de gemeenteraad een inspraakreactie (zienswijze) opstellen en indienen. Van 8 januari tot en met 18 februari 2018 kunnen zienswijzen worden ingediend op de planstudie en het voorkeursalternatief. Tijdens de inspraakperiode zijn alle stukken met betrekking tot het besluit van GS te downloaden vanaf www.noord-holland.nl/duinpolderweg. De stukken zijn ook in te zien bij de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en in de gemeentehuizen van Bloemendaal, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout.

Inloopbijeenkomst
Dinsdag 23 januari organiseren de provincies en hun partners een inloopbijeenkomst in congrescentrum De Leeuwenhorst in Noordwijkerhout van 17.00 tot 21.00 uur. Belanghebbenden kunnen vragen stellen over de onderzoeken en het voorkeursalternatief en hun eventuele inspraakreactie delen.

Uit de krant