Jolanda Langeveld, beoogd wethouder voor Nieuw Lisse en lijsttrekker Rob Veldhoven.
Jolanda Langeveld, beoogd wethouder voor Nieuw Lisse en lijsttrekker Rob Veldhoven. Foto: Arie in 't Veld

Nieuw Lisse wil participatie uitdiepen

Politiek

VERKIEZINGEN • In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen in maart is dit het tweede interview met een van de lijsttrekkers van de deelnemende partijen. Deze week: Nieuw Lisse.

Door Arie in 't Veld

Een van de speerpunten van Nieuw Lisse is dat Lisse Lisse moet blijven. Wel samenwerken met andere gemeenten daar waar het voor Lisse financiële en/of efficiencyvoordelen oplevert, maar géén fusie. Lijsttrekker Rob Veldhoven is daarover duidelijk. "Wij willen als gemeente zelfstandig het beleid vaststellen. Ons ontgaat de toegevoegde waarde van een fusie. Is er voordeel? Ik kan het niet verzinnen, maar maatwerk leveren aan de inwoners is er dan niet meer bij."

Veldhoven (58), sales manager bij een groothandel in horecaproducten in de non-foodsector in Nieuwegein onderstreept dat nog eens. Maar er is meer. "We willen de volgende stap zetten in het participatietraject. Dus de burger nog meer en eerder betrekken bij het beleid. Onder andere door middel van burgerplatforms; wijkvertegenwoordigingen en digitale reactiemogelijkheden. Wij willen in dat verband met regelmaat openbare informatie- en discussieavonden met de inwoners; gebruikmaken van hun kennis en kunde en ook inwoners op wijkniveau zeggenschap geven over investeringen. Kortom: we willen dat belangrijkere beslissingen een breed draagvlak krijgen, breder dan tot nu. Politieke partijen willen bijna allemaal hetzelfde, gezondheidszorg, sport, onderwijs, enzovoort. Daarom zijn wij voor nieuw elan, met onder andere een procesakkoord, een collegeprogramma op basis van overeenkomsten tussen alle partijen en inwoners bij de zaken betrekken."

Veldhoven is weliswaar lijsttrekker, maar de beoogd wethouder van Nieuw Lisse is de 42 jarige Jolanda Langeveld, de nummer twee op de lijst. Sinds geruime tijd is ze zeer actief in de gelederen van Nieuw Lisse na in andere gemeenten het nodige betekend te hebben op het gebied van organisatie, klantcontact, decentralisaties (zorg), burgerzaken in onder andere Amstelveen en Uithoorn.

En wat denkt Nieuw Lisse te bereiken op het gebied van woningbouw in het dorp? Veldhoven daarover: "We willen bouwen wat bereikbaar is voor de diverse doelgroepen, zowel in de koop- als in de huursector. Een nadeel is dat de gronden die de gemeente in bezit heeft op de begroting drukken door de rentelast en daar moeten we dus vanaf via een actief bouwbeleid. Bouwen dus, bijvoorbeeld in Geestwater waar ook prima en betaalbare huizen voor starters zijn te realiseren. Zoals onder andere tiny houses en andere creatieve oplossingen waarbij de grond wordt verhuurd en de huuropbrengst de rentelast drukt." Een ander onderwerp zijn de arbeidsmigranten. "Zij moeten goed onderdak hebben. Welnu, wat te denken van het inzetten van lang leegstaande bedrijfspanden voor arbeidsmigranten, starters, en start-ups die kleine werkunits kunnen combineren met wonen? De gemeente zou daar een oplossing voor moeten vinden." De partij richt zich verder op een sterke economie in Lisse en wil de bedrijvigheid in het dorp behouden. "Dat wordt er niet makkelijker op, mede door webshops, dus we moeten bekijken in hoeverre we de plaatselijke ondernemers tot steun kunnen zijn."

Met het woord coalitie waarvan de fractie van Nieuw Lisse deel uitmaakt kan Veldhoven niet zoveel. Het gaat er niet om wie aan de vergadertafel de meerderheid heeft. Eerst overleg in de wijk(en) en dan kan de raad er een klap op geven. Een ander fenomeen is dat een oppositiepartij kennelijk altijd tegen moet zijn omdat ze nu eenmaal de oppositie zijn. "Onzin natuurlijk. We zijn allemaal bezig voor het beste voor ons dorp en de inwoners. In dat verband staat er nog heel veel meer in het programma, zoals op het gebied van de duurzaamheid (hergebruik van grondstoffen); een schone en veilige leefomgeving en de uitgaansoverlast aanpakken door handhaving en lik op stuk beleid."

Uit de krant