De nieuw te bouwen sporthal op Ter Specke blijft de gemoederen bezighouden.
De nieuw te bouwen sporthal op Ter Specke blijft de gemoederen bezighouden. Foto: Arie in 't Veld

Bouw sporthal nog steeds geen gelopen race

Politiek

ACCOMMODATIE • Komende donderdag moet de gemeenteraad opnieuw een besluit nemen over de nieuw te bouwen sporthal. Een besluit dat vorige week woensdag in de commissie Financiën onder druk werd gezet.

Door Arie in 't Veld

Toen werd duidelijk dat er mogelijk amendementen en wellicht moties zijn te verwachten. Met name het gegeven dat de gevel van de kantine van FC Lisse voor 650.000 euro aangeheeld (gerepareerd) moet worden als de huidige sporthal eenmaal is gesloopt en de kantine blijft staan, kwam hard bij sommige fracties aan. De raad had wethouder Cees Ruigrok aanvankelijk de opdracht gegeven om met een plan te komen waarbij de nieuwe hal los werd gebouwd van de FC Lisse-accommodatie, doch de kosten daarvan vallen flink tegen.

Wethouder Cees Ruigrok zei woensdagavond naar aanleiding van een motie aan de slag te zijn gegaan. "Een compacte en sobere hal die ook geschikt is voor bewegingsonderwijs zodat we een deel van de investeringen terug kunnen verdienen." Jeanet van der Laan van D66 zei dat de opdracht wel goed was opgepakt, maar het niet eens te zijn met de bouw van een losstaande hal. Roeland den Breejen van de SGP/CU merkte op dat tegen de afspraken in er meer geld wordt gevraagd voor de bouw van die hal, want het was aanvankelijk 1,5 miljoen voor de bouw van de hal en vijf ton voor de omgeving.

Wim Slootbeek (VVD) zei dat hij ervan overtuigd werd dat de tweede hal nodig is, maar niet per se voor bewegingsonderwijs, want er is op dat gebied al overcapaciteit in Lisse. Kees van der Zwet van het CDA had al eerder gevraagd hoe het met de financiën zit. "Dat zou in de kadernota 2019 worden besproken. Maar als je een huis gaat bouwen en je kunt de hypotheek niet betalen, dan wordt het lastig. Wordt het bezuinigen, lasten verhogen of na ons de zondvloed?" Guus Mesman (PvdA) "Ooit heeft de raad uitgesproken dat die hal een A-locatie is en dat betekent ook multifunctioneel."

Ruigrok merkte op dat de keuze voor nieuwbouw aan FC Lisse is en die moet eerst een definitieve keuze maken. "Als de FC voor nieuwbouw kiest hoeven we de aanheelkosten niet te betalen. We willen de hal ook graag geschikt maken voor bewegingsonderwijs dat in de toekomst wellicht van anderhalf naar drie uur gaat." Rob Veldhoven van Nieuw Lisse zei met de ontwerper van een nieuwe wet gesproken te hebben en het verdubbelen van de uren bewegingsonderwijs dichterbij is dan men nu denkt. Aanstaande donderdag 22 februari zal de gemeenteraad ongetwijfeld nog diep op onderwerp ingaan.

Uit de krant