Jeanet van der Laan, lijsttrekker D66 Lisse, is een fervent voorstander van actief sporten.
Jeanet van der Laan, lijsttrekker D66 Lisse, is een fervent voorstander van actief sporten. Foto: Arie in 't Veld

D66 wil kansen voor iedereen in Lisse

Politiek

GV18 • In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart besteden we iedere week aandacht aan een lokale politieke partij. Deze week D66 Lisse.

Door Arie in 't Veld

"D66 Lisse wil kansen voor iedereen. Wij willen samen met de inwoners werken aan een betere toekomst. Lisse is en blijft een mooi dorp voor jong en oud en we willen een in dat kader duidelijk en goed doordacht beleid met onder meer de speerpunten onderwijs, sport & bewegen en duurzaamheid voorop." Jeanet van der Laan, voorzitter van de huidige fractie en lijsttrekker van D66 voor de komende gemeenteraadsverkiezingen doet daarmee een greep uit het programma van de partij. Van der Laan (38) is inmiddels door de wol geverfd als het om de plaatselijke politiek gaat. De inzet kost veel tijd, maar desondanks vindt ze alle tijd voor haar gezin met drie kinderen, voor haar werk als teamleider brugklas op het Fioretti College en onder andere ook als ambassadeur van de KNVB voor totaalvoetbal met het accent op vrouwenvoetbal. "Kijkend naar het onderwijs willen we graag de nadruk leggen op het instellen van een zogenoemd digifonds. Wat ik zie is dat op nagenoeg alle basisscholen de leerlingen worden opgeleid voor digitale vaardigheid. Dat moet maatwerk worden. Daarnaast vinden we minimaal drie uur bewegingsonderwijs per week op de basisscholen van belang, evenals een conciërge voor elke school. Er zijn vaak extra handen nodig en wellicht kan de gemeente daarin een rol spelen via bijvoorbeeld een stimuleringsregeling." D66 pleit ook voor het als buurtpleinen kunnen gebruiken van de schoolpleinen en daar watertappunten te realiseren om de jeugd te stimuleren water te drinken.

Van der Laan is fervent voorstander van actief sporten. "Lisse is een groot dorp met veel verenigingen, waaronder ook veel sportverenigingen en de sociale cohesie is enorm. Sporten en bewegen is echter meer dan het accommodatiebeleid zoals de gemeente dat nu voert. Het helpt je langer en gezonder te leven. Dus moeten we juist investeren in de accommodaties. Ook in kleiner verband, zoals de fitpleintjes waarvan er eentje langs de Van Lyndenweg ligt die volop wordt gebruikt. Een bootcampachtige voorziening die ook elders gerealiseerd zou moeten worden."

Wat betreft de duurzaamheidsgedachte onderkent Van der Laan het feit dat er in Lisse nog veel moet gebeuren om de doelstellingen te halen. "Dat gaat in kleine stapjes. D66 wil particuliere investeringen in duurzaamheid belonen. Bijvoorbeeld door een korting op de OZB." Los van genoemde speerpunten wil D66 naast de Kindergemeenteraad ook een Jongerengemeenteraad in het leven roepen, alsmede een burgerpanel waarvan de leden opgeroepen kunnen worden als de gemeente een mening wil peilen."

Het zijn slechts enkele punten uit het programma van D66 Lisse, kijk voor het gehele programma op de website lisse.d66.nl

Uit de krant