Afbeelding
Foto: pr

Beschermd wonen gaat naar gemeenten

Politiek

OPVANG • De taken die nu door Leiden vanuit de rol als centrumgemeente worden vervuld, te weten het voorzien in Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen, worden in de komende jaren overgedragen aan de afzonderlijke gemeenten in de Duin- en Bollenstreek.

Door Arie in 't Veld

In de aanloop hiernaartoe moet duidelijk worden hoe de taken door de afzonderlijke gemeenten kunnen worden opgepakt. Het uitvoeringsprogramma 'Omzien naar elkaar' geeft inzicht voor welke veranderingen de gemeenten staan.

Het doel is dat kwetsbare mensen met meervoudige problemen in hun eigen woonomgeving kunnen (blijven) wonen en naar vermogen kunnen participeren in de samenleving. Door als Duin- en Bollenstreek nauw samen te werken, wordt de positie van onder andere Lisse versterkt ten opzichte van Leiden, de andere subregio's, en regionale grote zorgaanbieders.

Een sterke positie – in dit proces van overdracht van taken en budgetten – zorgt ervoor dat de subregio krachtig kan deelnemen aan besprekingen in Holland Rijnland. De belangen van de inwoners kunnen hierdoor stevig worden vertegenwoordigd.

Budget
Per gemeente wordt een bijdrage van 7.500 euro gevraagd als werkbudget voor de projectorganisatie.Hiervoor is ruimte binnen de huidige begroting. Wanneer akkoord gegeven wordt voor het inrichten van de projectorganisatie voor Duin- en Bollenstreek, wordt het programma uitgewerkt en worden de verdere benodigde middelen voorgelegd aan colleges en gemeenteraden.

Uit de krant