De Meerlanden zorgt onder meer ook voor ijsvrije wegen.
De Meerlanden zorgt onder meer ook voor ijsvrije wegen. Foto: pr

Gemeente gaat rol De Meerlanden nader onderzoeken

Politiek

ONDERHOUD • De gemeente gaat onderzoeken of de rol die De Meerlanden heeft in met name het werk in de openbare ruimte blijft zoals het is, of wellicht moet veranderen.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Johan van Buuren zei hierover dat het contract dat een jaar of acht geleden met De Meerlanden is aangegaan, volgend jaar juli afloopt en het nu het moment is om te bekijken wat er nodig is om alle ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden. "Mede door de samenwerking binnen de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen zijn we minder kwetsbaar." De wethouder benadrukte dat er nog geen enkele beslissing is genomen omdat men alle mogelijkheden eerst goed tegen het licht wil houden.

Van Buuren zei dat het vooral gaat om het werk dat in het openbare buitengebied kan plaatsvinden. Dus niet de afvalverwerking en taken als bijvoorbeeld de gladheidsbestrijding. "Want daarin is De Meerlanden erg goed en ook in een grote regio bezig, waardoor dat bedrijf als specialist sterk in de markt staat en het kostenniveau laag genoemd mag worden. Het heeft dus sowieso geen nut om te overwegen dat zelf te gaan doen." Het gaat dus onder andere om het bijhouden van het groen, onderhoud van de bebording, herstel rioolwerk, maaien en dergelijke, zoals door de Maregroep wordt gedaan. "Maar ook wat particulieren op dit gebied kunnen betekenen. Bijvoorbeeld via de projecten Adoptiegroen zoals we in Lisse al diverse hebben." Dat is het geval in onder meer de Anna Blamandreef en Ina Boudier Bakkerstraat; de Boeierhof; Grevelingstraat; Heereweg; Kastanjelaan; Klipperdijk; Mendeldreef en ook de Montbreatiastraat; Prinsessestraat; Ruishornlaan; Waterman; Wilgenlaan en Zuiderkruis. Van Buuren gaf aan dat bekeken wordt of er meer alternatieven zijn die goedkoper én beter zijn. "Dus bekijken we ook of we weer een en ander in eigen beheer moeten gaan doen, of samen met inwoners."

Uit de krant