Een van de stembureaus in Lisse was gevestigd in Rustoord. In een gemoedelijke sfeer kon men er terecht.
Een van de stembureaus in Lisse was gevestigd in Rustoord. In een gemoedelijke sfeer kon men er terecht. Foto: Ruth Eppink

CDA de grootste en wint een zetel; Nieuw Lisse verliest er een

Politiek

GEMEENTERAAD • Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart kwam in Lisse het CDA als grootste partij uit de bus. Met een opkomst van 57,8 procent scoorde de gemeente iets hoger dan het landelijk gemiddelde.

Door Ruth Eppink

Lisse heeft kleur bekend. Het CDA kreeg 22 procent van de stemmen, Nieuw Lisse 21,8 procent, D66 19,3 procent, VVD 16,9 procent, ChristenUnie/SGP 11,4 procent en de PvdA 8 procent. Lisse stemde enigszins tegen de trend in. In veel gemeenten wonnen de lokale partijen, terwijl Nieuw Lisse juist licht verloor. Wat betreft de zetelverdeling in de raad verandert er maar weinig. Het CDA krijgt er een zetel bij (nu 5), Nieuw Lisse levert er eentje in (nu 4). D66 houdt er 4, de VVD 3, CU/SGP 2 en de PvdA 1.

De groene kabouters die het CDA Lisse door het dorp heen heeft gezet om de aandacht op haar speerpunten te vestigen, hebben hun werk goed gedaan. Donderdag spraken de lijsttrekkers elkaar over de uitslag van de verkiezingen. In onderling overleg is afgesproken om CDA'er Hans Démoed als informateur aan te wijzen. Démoed heeft ruime ervaring binnen het openbaar bestuur als informateur en onderhandelaar, zowel bij de waterschappen als op provinciaal en gemeentelijk niveau. De informateur krijgt de opdracht mee uit te zoeken welke combinaties mogelijk zijn om tot een robuust en daadkrachtig college te komen. Daarbij wordt gekeken naar de politieke speerpunten waarop de partijen elkaar kunnen vinden en op welke punten er sprake is van onoverkomelijke verschillen. De informateur zal met alle partijen om de tafel gaan zitten, waarna een eindverslag met aanbevelingen zal worden uitgebracht. Hierna start de formatiefase met de partijen die gezamenlijk een coalitie zullen gaan vormen. Het streven is de informatiefase voor Pasen af te ronden.

Naast het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen konden de inwoners ook ja of nee zeggen tegen de zogeheten Sleepwet in een referendum. 56,8 procent van de kiesgerechtigden deed dit. De uitslag: in Lisse was een meerderheid van 54,1 procent voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, 42 procent stemde tegen deze wet, 3,9 procent stemde blanco.

Uit de krant