Afbeelding
Foto: Sven van der Vlugt

Nieuwe raad is er klaar voor

Politiek

RAAD • De nieuwe gemeenteraadsleden van Lisse zijn donderdagavond geïnstalleerd tijdens een speciale raadsvergadering. Deze nieuwe leden zijn door de oude raad in de raadsvergadering van 27 maart toegelaten. Op 29 maart legden zij aanvullend hierop de eed of belofte af. Ook de commissieleden zijn benoemd en beëdigd.

De volgende raadsleden zijn beëdigd: John de Bruin (Nieuw Lisse), Jacqueline van Dooren (D66), Mariëtte Hulsbergen-de Visser (SGP-ChristenUnie), Jeanet van der Laan (D66), Jolanda Langeveld (Nieuw Lisse), Ben Lanser (CDA), Jeanette Loos-Trompert (CDA), Gerrit Meiland (CDA), Frank Mélotte (CDA), Guus Mesman (PvdA), Tim Ravesteijn (D66), Bas van Riel (D66), Cees Ruigrok (Nieuw Lisse), Vincent Scheurwater (SGP-ChristenUnie), Wim Slootbeek (VVD), Martijn Tibboel (VVD), Rob Veldhoven (Nieuw Lisse), Cobi van der Wiel (VVD) en Kees van der Zwet (CDA). Foto: Sven van der Vlugt.

Informateur Hans Démoed heeft ondertussen gesprekken gevoerd met alle partijen. "Ik heb deze gesprekken als buitengewoon open en constructief ervaren. De vertegenwoordigers van de politieke partijen hebben zich op geen enkel thema terughoudend opgesteld", meldt Démoed in zijn bevindingen. "Naast de bereidheid van alle zes de partijen voor bestuursverantwoordelijkheid is er door de meeste fracties aangegeven dat een nieuwe coalitie moet steunen op een ruimere meerderheid in de gemeenteraad, waarbij deze meerderheid van mening is dat 'de helft plus 1' niet wenselijk is. Gezien de opdracht tot een robuust en daadkrachtig gemeentebestuur te komen, concludeer ik dat een wat ruimere meerderheid de voorkeur verdient."

Mede op basis van deze overweging komt Démoed tot een voorstel voor het college met CDA, Nieuw Lisse en D66. Omdat het CDA de grootste is, mag deze ook de formateur leveren. Kees van der Zwet heeft Démoed gevraagd ook deze rol op te pakken. Wanneer de coalitie slaagt, heeft Lisse straks een college van drie vrouwen en een man, weet het Leidsch Dagblad te melden. Naast burgemeester Spruit zijn de beoogde wethouders Jolanda Langeveld (Nieuw Lisse), Jeanet van der Laan (D66) en Kees van der Zwet (CDA).

Uit de krant