Jeanet van der Laan, burgemeester Lies Spruit, Kees van der Zwet en Jolanda Langeveld vormen het nieuwe college. Op de achtergrond rechts de oud-wethouders Van Buuren en Ruigrok.
Jeanet van der Laan, burgemeester Lies Spruit, Kees van der Zwet en Jolanda Langeveld vormen het nieuwe college. Op de achtergrond rechts de oud-wethouders Van Buuren en Ruigrok. Foto: Arie in 't Veld

Vuurdoop voor het coalitieakkoord

Politiek

LISSE • Vorige week maandag, net na sluiting van deze krant, zijn drie nieuwe wethouders benoemd en beëdigd. Samen met burgemeester Lies Spruit heeft Lisse dus een totaal nieuw college bestaande uit Jeanet van der Laan (D66); Kees van der Zwet (CDA) en Jolanda Langeveld (Nieuw Lisse).

Door Arie in 't Veld

Voorafgaande aan de beëdiging werd afscheid genomen van de wethouders Johan van Buuren en Cees Ruigrok. Laatstgenoemde keert overigens terug als raadslid voor Nieuw Lisse. Door de collegebenoeming ontstonden in de betreffende partijen openstaande plaatsen, die worden ingevuld door Marianne Bergman (CDA), Kees Schrama (Nieuw Lisse) en Erik Prins (D66).

Die maandagavond kreeg ook het coalitieakkoord op hoofdlijnen de vuurdoop. Uiteraard is dit akkoord ondersteund door de drie coalitiepartijen, doch de oppositie, bestaande uit de SGP/CU; VVD en PvdA, dacht daar anders over. "Het is een akkoord op hoofdlijnen," aldus de nieuwe fractievoorzitter van het CDA Frank Mélotte. "Geen gedetailleerde uitvoering en we zullen alert zijn op de op- en aanmerkingen vanuit zowel de gemeenteraad als de bevolking." Vincent Scheurwater van de SGP/CU gunde het nieuwe college het voordeel van de twijfel. Uit een heel ander vaatje tapten Guus Mesman (PvdA) en Wim Slootbeek (VVD). Zo was het een grote vraag wat het moet gaan kosten als wordt gestopt met het betaald inleveren van grof vuil op de gemeentewerf. Dat is slechts een deel van het programma, maar over het geheel kan volgens Mesman en Slootbeek worden gezegd dat voor alle onderwerpen de financiële paragraaf ontbreekt. Ofwel: waar ga je alle ambities van betalen? Slootbeek vond het akkoord ook weinig concreet en zonder duidelijke doelstellingen. Mesman laakte het feit dat de fracties die geen deel uitmaken van de coalitie op voorhand niets is gevraagd bij het tot stand komen van het akkoord. "Een gemiste kans om hierin ook onze gedachten en inbreng mee te nemen." Zowel de VVD als de PvdA stemden tegen het akkoord, hetgeen zelf weinig invloed had omdat de gehele coalitie plus SGP/CU voor stemden. Duidelijk werd wel dat men in de komende tijd elkaar nog eens over de inhoud van dit akkoord zal bevragen.

Uit de krant