Het voormalige postkantoor aan de Nassaustraat.
Het voormalige postkantoor aan de Nassaustraat. Foto: Arie in 't Veld

Dichtgetimmerde panden ontsieren dorp

Politiek

LEEFBAARHEID • In allerlei opzichten wordt Lisse positief beoordeeld, maar een aantal dichtgetimmerde panden in het centrum is verre van positief, evenals panden die al lange tijd leeg staan.

Door Arie in 't Veld

Vincent Scheurwater van de SGP/CU vroeg donderdagavond in de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur of er ook een 'lelijke-projectenboek kan worden opgezet'. Zodat je een idee krijgt hoe het ervoor staat. "Ik erger me dagelijks aan de situatie."

Wethouder Kees van der Zwet antwoordde dat het doorgaans projecten van derden zijn en de gemeente daarin weinig bewegingsvrijheid heeft. "Op dit moment zijn er in het winkelgebied vijf projecten die we proberen in beweging te krijgen, maar de vraag is of de perceeleigenaren willen meewerken. We willen meedenken zoals over het voormalige postkantoor." Scheurwater zei dat de gemeente als bestuurder de mogelijkheden moet hebben om in te grijpen als verloedering dreigt. Van der Zwet daarover: "Ik zou het graag willen, maar dat zou betekenen dat we gemeenschapsgeld moeten inzetten en daar ben ik niet zo voor. Ik vind dat we uiterst terughoudend moeten zijn om zelf dergelijke panden te kopen en te ontwikkelen, het kan zijn dat er geld bij moet." Scheurwater vond dat men ook de eigenaar kan aanspreken op diens verantwoordelijkheid de zaak toonbaar te maken en daarmee de leefbaarheid te verhogen.

Uit de krant