Lisse wil een Fairtrade Gemeente worden. En sluit zich aan bij de statiegeldalliantie.
Lisse wil een Fairtrade Gemeente worden. En sluit zich aan bij de statiegeldalliantie. Foto: pr

Lisser raad steunt motie Fairtrade Gemeente

Politiek

EERLIJKE HANDEL • Lisse gaat onderzoeken wat er nodig is om een zogenoemde Fairtrade Gemeente te worden en wat zoiets gaat kosten.

Door Arie in 't Veld

Vincent Scheurwater van de SGP/CU diende daarover een motie in tijdens de raadsvergadering. Hij merkte onder andere op dat wereldwijd ruim een miljard mensen in extreem arme omstandigheden leven en 6 miljoen mensen kunnen profiteren van eerlijke handel in de vorm van Fair Trade. "Veel organisaties, instellingen en bedrijven zetten zich dan ook voor eerlijke handel in. Teylingen is al een Fairtrade Gemeente. Wij vinden dat Lisse ook een actieve rol moet spelen en campagne moet voeren voor fairtrade handel." Gemeenten kunnen aan een eerlijke handel bijdragen door onder andere plaatselijke initiatieven te steunen en ondernemers voor het goede doel te winnen. De gemeenteraad steunde de motie van Scheurwater. Guus Mesman van de PvdA zei de doelen te onderschrijven. "Er is al eens eerder geprobeerd van Lisse een Fairtrade gemeente te maken, maar dat is op niets uitgelopen. De vraag is: wat moeten we doen, wat vergt dit van ons en wat kost dat?"

Scheurwater diende tevens een motie in om zich aan te sluiten bij de statiegeldalliantie. Een samenwerking tussen tussen Nederlandse en Belgische organisaties die zich inzetten voor het invoeren van statiegeld op alle pet-flessen en blikjes. "Je vindt nog altijd in de bosjes veel pet-flessen en blikjes. Dit zwerfafval kan grotendeels worden teruggedrongen door de invoering van statiegeld."

In de praktijk kan dat betekenen dat dit soort zwerfafval sterk wordt teruggedrongen. Wellicht 70 tot 90 procent. De raad steunde ook deze motie, hetgeen dus betekent dat Lisse zich bij de alliantie gaat aansluiten.

Uit de krant