Fiets- en voetpaden staan op de lijst om onderhouden te worden, maar dat gaat nog even duren.
Fiets- en voetpaden staan op de lijst om onderhouden te worden, maar dat gaat nog even duren. Foto: pixabay

'Fiets- en voetpaden niet voor 2019 aangepakt'

Politiek

ONDERHOUD • Het probleem van losliggende tegels en andere mankementen aan de voet- en fietspaden in Lisse wordt op termijn aangepakt. Volgens wethouder Kees van der Zwet gebeurt dat na 2019.

Door Arie in 't Veld

"Het onderhoud van de gemeentelijke infrastructuur (waaronder de voet- en fietspaden) is gebaseerd op beheerplannen, waarbij wij jaarlijks de kwaliteit van alle verhardingen in Lisse inventariseren. We beoordelen op basis daarvan welke verhardingen moeten worden aangepakt. Dit jaar vinden er in dit verband vooral grootschalige onderhoudswerkzaamheden plaats in de Nassaustraat. In de Poelpolder worden er dit jaar geen grote onderhoudswerkzaamheden aan de elementenverhardingen meer uitgevoerd. In januari/februari voeren wij weer een nieuwe inspectie uit. Op basis hiervan wordt dan het onderhoudsprogramma voor 2019 opgesteld", aldus Van der Zwet.

De wethouder meldt ook dat in delen van de Poelpolder de komende jaren rioleringswerkzaamheden staan gepland. "Over een tiental jaar wordt hierbij de riolering vervangen in grote delen van de Schilderswijk en vervolgens de Vogelwijk. Tegelijkertijd wordt het verhard oppervlak dan afgekoppeld en worden er maatregelen genomen tegen grondwateroverlast. Hoewel er dan geen sprake is van herinrichting zijn deze werkzaamheden dusdanig ingrijpend dat ook de bovenliggende bestratingen zullen moeten worden opgebroken en opnieuw moeten worden aangebracht. Op dit moment is de eerste fase hiervan voor de Schilderswijk in voorbereiding, de uitvoering is volgend jaar gepland."

Wat betreft de gele borden met waarschuwingen voor klapperende tegels zegt Van der Zwet dat we daarvan ook in Lisse last hebben. "Het uitzonderlijk droge weer deze zomer is hiervan de oorzaak geweest. Vooral op fietspaden ontstonden hierdoor gevaarlijke situaties. Aangezien dit plotseling kon optreden, hebben wij waarschuwingsborden geplaatst. Via de gemeentelijke website is de situatie ook aan de orde gesteld en hebben we inwoners opgeroepen om gevaarlijke situaties te melden via Fixi (het oude Verbeter de buurt). Deze meldingen zijn zo snel mogelijk aangepakt. Om alles verder aan te pakken, kost enige voorbereidingstijd. Komende maanden staan deze werkzaamheden op de planning."

Uit de krant