Wethouder Jolanda Langeveld overhandigt Teun Kool het mantelzorgcompliment.
Wethouder Jolanda Langeveld overhandigt Teun Kool het mantelzorgcompliment. Foto: A.in 't Veld

Complimenten voor mantelzorgers

Politiek

LISSE n Namens de gemeenten Hillegom en Lisse wordt aan een groot aantal mensen die zich belasten in de mantelzorg, een compliment uitgedeeld in de vorm van een VVV-bon van 100 euro. De eerste uitreiking vond plaats op donderdag 13 september in Floralis. Ook op 18 oktober en 24 november bij Plein 28 in Hillegom en op 18 december wederom in Floralis worden de bonnen uitgedeeld.

Door Arie in 't Veld

In Floralis werd de eerste symbolische bon door wethouder Jolanda Langeveld overhandigd aan de heer Teun Kool. Hij was een van de 150 mensen die op deze dag de bon in ontvangst namen. Marjon Wagemans van WelzijnsKompas meldt dat er ruim 700 mantelzorgers bij de gemeenten bekend zijn, maar een deel daarvan is niet aangemeld. "Vorig jaar zijn 452 complimenten uitgereikt en tot heden is dat ongeveer 400", zegt Wagemans. Dat kunnen er nog meer worden, want aanmelden kan tot 1 november.

Wethouder Langeveld zei in een kort huldigingswoord dat het uitdelen van de complimenten deze dag tot een bijzondere dag maakte. "Mantelzorgers zijn ontzettend belangrijk in de samenleving. Maar dit fenomeen stemt je ook tot nadenken, want mantelzorg heeft een enorme impact op iemands leven. Men doet het toch maar en het is belangrijk om dit vol te houden", aldus de wethouder die ook zei dat er tegenwoordig enkele initiatieven zijn om de mantelzorg te verlichten.

Nieuwe aanvragen kunnen zoals gezegd nog worden ingediend. De voorwaarden zijn onder andere dat de zorgvrager in Hillegom of Lisse woont; de mantelzorger mag wel van buiten deze gemeenten mag komen. Verder moet de mantelzorger gemiddeld tenminste acht uur per week over een periode van drie maanden zorgdragen voor de zorgvrager, is de blijk van waardering niet bedoeld voor huisgenoten voor het verlenen van de gebruikelijke zorg en is de mantelzorger geregistreerd bij het WelzijnsKompas. Nieuw dit jaar is dat nu ook mantelzorgers van zorgvragers die in verzorgings- of verpleeghuizen wonen in aanmerking komen voor het compliment. De organisatie hoopt dat veel mensen hiervan gebruikmaken, want het is bij de gemeenten bekend dat er heel veel meer mantelzorgers zijn dan het aantal dat zich jaarlijks voor het compliment aanmeldt.

Uit de krant