Wethouders Kees van der Zwet, Jeanet van der Laan en Jolanda Langeveld hijsen de blanco en de regenboogvlag.
Wethouders Kees van der Zwet, Jeanet van der Laan en Jolanda Langeveld hijsen de blanco en de regenboogvlag. Foto: Esther Akerboom

College Lisse bekent kleur en schrijft ontwerpwedstrijd uit voor nieuwe vlag

Politiek

SAMENLEVING • Wat het vorige college van burgemeester en wethouders er niet door kreeg, is het huidige college wel gelukt. Op Coming-Outdag 11 oktober werd de regenboogvlag gehesen, samen met een blanco vlag. Die laatste moet nog ingevuld gaan worden via een ontwerpwedstrijd.

Door Esther Akerboom

De regenboogvlag staat symbool voor het accepteren van liefdesrelaties in alle vormen die er zijn en het accepteren van ieders geslachtskenmerken. Maar de inclusieve samenleving, gesymboliseerd door de nu nog blanco vlag, gaat over veel meer. "Een inclusieve samenleving", zegt wethouder Jolanda Langeveld, "gaat ook om vele andere groepen waarbij gelijkwaardigheid, diversiteit, tolerantie en ruimte voor andersdenkenden belangrijk zijn."
Wat was er vorig jaar veel commentaar bij de inwoners van Lisse, toen Rianne van Dorst in haar tv-programma 'Geslacht' langsging bij het gemeentehuis van Lisse om te vragen of de regenboogvlag gehesen kon worden, en dit in overleg met de raad werd geweigerd. De vlag hing toen wel bij het Fioretti; de leerlingen vroegen zich af waarom het bij de gemeente niet kon. Maar de huidige collegeleden waren er juist trots op om de regenboogvlag te kunnen hijsen. Zij kiezen de komende jaren voor een nieuwe aanpak met daarbij de nieuwe vlag. Volgens de wethouders is het college gebouwd op de principes waar deze vlag voor staat.

Langeveld heeft de inclusieve samenleving in haar portefeuille en geeft aan dat de sleutel hiervan ligt in het in gesprek gaan met elkaar. "Onze oproep is elkaar te accepteren en mensen te waarderen om wie en wat ze zijn. Je moet elkaar kunnen bevragen zonder meteen te oordelen. Door met elkaar te praten kun je veel ruis wegnemen en zo tot oplossingen komen. Mijn ervaring is dat als je begrip hebt voor elkaars standpunten, je vaak nader tot elkaar komt."
Wethouder Jeanet van der Laan (Jeugd) gaat op Paarse Vrijdag (dit jaar op 14 december, red.) in gesprek met jongeren van het Fioretti College over hun solidariteit met homoseksuele, biseksuele, lesbische en transgenderjongeren. Van der Laan: "Wij zijn niet bang om gevoelige zaken aan de orde te stellen. Ik ben daar trots op. Want we moeten ze aan de orde stellen om ze in orde te maken."

Wethouder Kees van der Zwet (Economie) benadrukt het belang van in gesprek gaan met ondernemers. Als hij werkbezoeken aflegt, vraagt hij bedrijven om ook inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt de ruimte te geven en te kiezen voor een meer gelijkwaardige verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen. "Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedenken en dat we respect voor elkaar hebben. Iedereen doet er toe, ongeacht religie, geaardheid, geslacht of wat dan ook."
Meer info over de ontwerpwedstrijd is te vinden op www.lisse.nl.

Uit de krant