Eva Akerboom is momenteel het jongste Tweede Kamerlid.
Eva Akerboom is momenteel het jongste Tweede Kamerlid. Foto: Esther Akerboom

Lissese Eva toch al in Tweede Kamer

Politiek

Lisse • Sinds een week is Lisse vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, want op dinsdag werd de in Lisse geboren en getogen Eva Akerboom (26) beëdigd als lid. Zij valt voor drieënhalve maand in voor de zwangere Femke Merel van Kooten van de Partij voor de Dieren.

Door Esther Akerboom

Eva, die na haar schooltijd op het Fioretti College politicologie studeerde en werkzaam is als duoraadslid en fractiemedewerker van de PvdD in Amsterdam, stond vorig jaar al op de verkiezingslijst voor de Tweede Kamer. "Ik ben twee jaar lang voorzitter geweest van PINK, de jongerenorganisatie van de PvdD en vond toen al dat meer jongeren moesten solliciteren naar een plekje op de lijst. Dat heb ik zelf gedaan, maar niet met de gedachte om meteen al in de Tweede Kamer te belanden. Maar toen mij werd gevraagd om voor Femke Merel in te vallen heb ik onmiddellijk ja gezegd."

Unieke ervaring
Eva werd meteen in het diepe gegooid. "Op dinsdag ben ik beëdigd, op woensdag gaf ik mijn maidenspeech, de eerste speech in de plenaire zaal, en op donderdag diende ik al mijn eerste twee moties in. Nu is het reces en kan ik mij voorbereiden op het volgende debat. Ik vind het een unieke ervaring. Want welke twintiger kan nou zeggen dat hij in de Tweede Kamer heeft gezeten?"

Uit de krant