Afbeelding
Foto: pixabay

Lisse wil omroep BO onder voorwaarden steunen

Politiek

LOKAAL • De Bollenstreek Omroep (BO) heeft zich tot de gemeentebesturen in de regio gewend voor een financiële bijdrage om de acute nood van de omroep het hoofd te bieden. Lisse wil hier onder voorwaarden aan bijdragen.

Door Arie in 't Veld

In 2013 kreeg BO uitbreiding van het zendgebied, zodat de gehele Bollenstreek kon worden bereikt. "Van daaruit, en met behulp van de extra inkomsten uit de aangesloten gemeenten, is getracht BO verder te laten ontwikkelen en te professionaliseren. Destijds hebben wij niet direct een verzoek tot aanvullende financiering gedaan, daar de inzet was om met de vijf gemeenten gezamenlijk tot één afspraak te komen," schrijft het bestuur van BO aan de gemeente. "De vijf gemeenten waren allen zeer positief gestemd voor wat betreft hun samenwerking in de Bollenstreek. Achteraf bleek dit te positief en zijn de verschillen in opvatting groter dan gedacht. De jaarlijkse extra bijdragen, bovenop de bekostigingsbijdragen, zijn teruggelopen (van 70.000 euro) tot respectievelijk 55.000 euro voor het jaar 2018 en 45.000 euro voor het jaar 2019."

BO doet een beroep op de gemeenten Hillegom en Lisse om elk een aanvullende jaarbijdrage ter grootte van 15.000 euro voor het jaar 2018 en 20.000 euro voor het jaar 2019 te leveren. "Hiermee komt het niveau van de financiering voor onze omroep weer op het niveau vanaf de start en dit doet recht aan de langetermijnuitgangspunten die gedragen worden door alle gemeenten." Het bestuur van BO zegt in de brief ook dat wanneer er niet spoedig zicht komt op aanvullende financiering voor het lopende en komend jaar, men ingrijpende maatregelen zal moeten treffen voor het terugdringen van de kosten.

In de vergadering van de commissie van maatschappij en financiën van vorige week woensdag vroegen Ben Lanser van het CDA en Cobi van der Wiel van de VVD wat het college met de brandbrief denkt te doen. Burgemeester Lies Spruit antwoordde daarop over de bijdrage van met name 2018 dat Lisse er niet op uit is om BO de nekslag te geven. "Maar er worden door ons ook prestaties verwacht", aldus de burgemeester die ook wel graag input van de raadsleden wilde hebben. Van der Wiel zei dat de belangstelling van BO voor Lisse de laatste tijd is weggeëbd en er dus wat tegenover mag staan als de raad instemt met financiële steun voor de omroep. Guus Mesman van de PvdA merkte op dat BO in het verleden veel in en voor Lisse heeft gedaan. "Maar als je nu praat over prestaties is het een kip-eiverhaal. Het college heeft indertijd namelijk besloten om wat minder geld te besteden omdat ze minder doen, waarop BO besloten heeft nog minder te gaan den. In een financiële verhouding moet duidelijk zijn wat we kunnen verwachten." Het college gaat nog met BO in gesprek en verwacht begin volgende maand met een standpunt te komen.

Uit de krant