Nieuwbouw in plan Geestwater laat nog wel even op zich wachten | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Het gaat nog wel even duren voor hier nieuwe woningen gerealiseerd zijn. | Foto: Arie in 't Veld
Het gaat nog wel even duren voor hier nieuwe woningen gerealiseerd zijn. | Foto: Arie in 't Veld (Foto: Arie in 't Veld)
Nieuwbouw

Nieuwbouw in plan Geestwater laat nog wel even op zich wachten

  Politiek

LISSE • De zich al jaren voortslepende pogingen om in het gebied Geestwater - in grofweg de hoek Ruishornlaan/Tweede Poellaan - woningbouw te ontwikkelen, zullen niet spoedig zijn afgerond. In het projectboek van de gemeente staat daarover te lezen dat de planning is om de woningbouw aldaar op 31 december 2025 gerealiseerd te hebben. Nog een paar jaar te gaan dus.

Door Arie in 't Veld

Lisse heeft in elk geval woningen nodig om tegemoet te komen aan de vraag. Op de huidige planvoorraad Lisse en opleveringen voor de periode 2017 -2030 heeft de gemeente 1004 woningen in de planvoorraad van november vorig jaar, waarvan 320 woningen in de periode 2017 – 2019 en 684 woningen in de periode 2020 en later. In 2018 zijn er 154 nieuwe woningen toegevoegd aan de woningvoorraad van Lisse, 149 woningen daarvan zijn toegevoegd door nieuwbouwprojecten. De overige woningen zijn splitsingen of vrije kavels in het buitengebied. Het CBS registreert alle opgeleverde en gereed gemelde woningen in Nederland. De genoemde 154 woningen betreft de bouw van 46 woningen in het Havenkwartier; 87 aan de Sportlaan; 5 op Dubbelhoven aan de Achterweg; in de Spechtstraat 11 woningen en 5 losse woningen en enkele splitsingen.

De provinciale toestemming om op Geestwater te bouwen is in elk geval binnen. Maar dan nog wel binnen bepaalde kaders. Met Woonstichting Stek en belegger/ontwikkelaar Amvest wordt al geruime tijd op basis van de gesloten intentieovereenkomst onderhandeld over de realisatie van het project Dever-Zuid en Geestwater. In het kader van de onderhandelingen hebben partijen het plan verder stedenbouwkundig, programmatisch en financieel geoptimaliseerd. De onderhandelingen duren veel langer dan vooraf was ingeschat. De onderhandelingen zijn inmiddels in een finaal stadium. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2019 het definitieve onderhandelingsresultaat bekend is.

Onderhandelingen in finaal stadium

Dit resulteert in drie ontwikkelscenario's, namelijk de verkoop aan Amvest, een gezamenlijke Europese aanbesteding met Stek op basis van het flexibel stedenbouwkundig plan indien verkoop aan Amvest niet opportuun blijkt te zijn, of - als Stek en/of Amvest afhaakt - dat de gemeente terugvalt op het eerder ontwikkelde stedenbouwkundig plan. De gemeente ontwikkelt en verkoopt in dat geval zelfstandig de gronden van de gemeente binnen Dever-Zuid en Geestwater aan een ontwikkelaar.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>