Meerlanden is onder meer verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding.
Meerlanden is onder meer verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding. Foto: pr

Gemeente evalueert rol van Meerlanden

Politiek

LISSE n Wethouder Kees van der Zwet zei in de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur dat Lisse zich bezint op de samenwerking met Meerlanden. "Per 1 juli verloopt de overeenkomst en nu is dus het moment om te kijken waar men staat. En of de dienstverlening aansluit aan wat ons nu voor ogen staat."

Door Arie in 't Veld

Uit onderzoek blijkt onder andere dat onderhoud aan de riolering en straatreiniging aan de markt zou kunnen worden uitbesteed. Het groenbeheer, het aanpakken van zwerfafval, de speelplaatsen en de buurttuinen in eigen beheer en met MareGroep en burgers uitvoeren. Calamiteiten zoals gladheidsbestrijding kan men uitbesteden aan Meerlanden of de markt en deels in eigen beheer. De afvalinzameling uitbesteden aan Meerlanden of de markt.

Kritiek
Na tien jaar samenwerking is de vraag of Lisse nu weer op dezelfde keuzes uitkomt. Dit houdt overigens niet in dat er kritiek is op het functioneren van Meerlanden. Martijn Tibboel (VVD) zei daarover: "Als wordt gesteld dat de Meerlanden het al tien jaar goed doet en nu ineens andere mogelijkheden worden onderzocht, dan raakt u me kwijt." Het antwoord daarop was dat ook Meerlanden andere partijen inschakelt en Lise dat wellicht beter zelf kan doen.
Rob Veldhoven van Nieuw Lisse constateert een versplinterd beeld van hoe de drie HLT- gemeenten een en ander organiseren. "Kan dat gelijk worden getrokken?" Kees van der Zwet zei dat daarover is nagedacht. "Maar gelijktijdig met ons contract loopt er ook bij Meerlanden een discussie hoe ze de overeenkomsten van de dienstverlening willen afsluiten met de opdrachtgevers. Er wordt dus gekeken naar normalisatie, maar de gemeentebesturen zijn autonoom, dus maken hun eigen keuze."
Vincent Scheurwater (SGP-CU) vroeg zich af wat de afgelopen tien jaar Lisse hebben opgeleverd. "Indertijd moest alles worden uitbesteed. En het samen doen spreekt wel aan, maar wat als dat niet lukt?" Hierover werd in de vergadering gezegd dat het wegzetten van taken indertijd een goede zet is geweest, maar we nu in een andere tijd met nieuwe inzichten leven. En als de participatie niet lukt, is daarmee rekening gehouden.

Nieuwe onderbouwing
Martijn Tibboel (VVD) "Volgens mij gaat het college hierover binnenkort een besluit nemen. Liggen er dan nieuwe cijfers en een nieuwe onderbouwing?" Hij vroeg ook hoe het zit met de taken. "Er wordt gekeken naar de taken en naar de kansen om het wellicht ook anders te kunnen doen. Vervolgens wordt zonder enige onderbouwing gezegd dat dit of dat een kans is. Dus ook het advies om dat zo te gaan doen. Waarom zou je die taken gaan splitsen als Meerlanden het goed doet?" Kees van der Zwet antwoordde daarop: "Ook speelt mee dat Meerlanden zich gaat verdiepen in de keuzes voor de toekomst. Op dit moment zetten we in elk geval zwaar in op afvalinzameling en -verwerking, gladheidsbestrijding en straatreiniging."
Jacqueline van Doorn (D66) vroeg onder andere naar de plek van de MareGroep die volgens de onderzoekers een plek in groenonderhoud kan behouden. Dolf Kistemaker van de PvdA zei dat het na tien jaar wel logisch is om heel zakelijk te bekijken wat voor Lisse de beste vervolgroute is. Gerrit Meiland van het CDA sloot zich daarbij aan. "Een mooi moment om keuzes te maken."

Uit de krant