Afbeelding
Foto: pixabay

Gemeente sluit contract met Allego voor laadpalen

Politiek

ELEKTRISCH RIJDEN • Door het aangaan van een contract met laadfaciliteitenleverancier Allego wordt in Lisse het beleid op het plaatsen van laadpalen in gang gezet.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Kees van der Zwet zegt dat dit beleid per 1 april vorm krijgt. "Vanaf die datum kan eenieder die dat wil op onze website een aanvraag voor een laadpaal indienen. Die aanvraag wordt dan naar de contractnemer doorgeschakeld. Dat betekent overigens niet dat zo'n laadpaal per se bij jou voor de deur komt. Allego zal de meest efficiënte plek zoeken en dat kan best wel eens wat verder van het huis van de aanvrager zijn."
Van der Zwet zegt dat het allemaal niet zo simpel is als het lijkt. Voor het plaatsen van elke paal, waar dan ook, moet een verkeersbesluit worden genomen. De plekken waar auto's kunnen staan om op te laden worden namelijk aan het openbare parkeergebied onttrokken. "Kort gezegd: je mag daar alleen maar met de auto staan als je gaat opladen. Verder speelt na de aanvraag de bezwaartermijn die we in acht moeten nemen en ben je al gauw een week of zes verder voordat zo'n paal kan worden geplaatst. Ook moet met de stroomleverancier worden onderzocht of er genoeg capaciteit is. Als zo'n paal wordt geplaatst kan deze overigens door iedereen worden gebruikt. Dus niet alleen door de aanvrager."
Van der Zwet ziet ook wel in dat bij veel aanvragen het aantal plekken waar niet-elektrische auto's mogen parkeren afneemt, doch aan de andere kant is het ook zo dat als er auto's staan te laden deze elders weer parkeerplaatsen vrijlaten. De gemeente ziet geen beletsel om het plaatsen van laadpalen in gang te zetten. De tijd zal leren of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Uit de krant