Op deze locatie aan de Greveling komt een klein parkje in Japanse stijl.
Op deze locatie aan de Greveling komt een klein parkje in Japanse stijl. Foto: A. in 't Veld

Groene invulling met speelmogelijkheden op leeg perceel aan de Greveling

Politiek

GROEN • Het stuk land ligt er jarenlang ongebruikt bij en van alle plannen die er voor zijn bedacht is er niet eentje van de grond gekomen. Maar nu wil het college spijkers met koppen slaan en het gebiedje aan de Greveling dat aansluit op de Broekweg gaan invullen.

Door Arie in 't Veld

Volgens wethouder Jeanet van der Laan zou hier aanvankelijk een brug komen als ontsluiting van de Ruishornlaan/Poelpolder naar de Broekweg, maar indertijd is besloten de brug niet aan te leggen. "Twee ontwikkelaars die geld in het project hadden gestoken hebben hun geld inmiddels terug gekregen", zegt ze.

Twee jaar geleden was er het plan om daar drie woningen te realiseren. Een op de locatie van de kavel en twee op de locatie van de botenloods. De ontwikkelaar heeft zich echter teruggetrokken. Wethouder Jeanet van der Laan zegt daarover dat er nu een parkje wordt aangelegd in Japanse stijl. "Openbaar toegankelijk en volop door de jeugd te gebruiken voor klimmen en dergelijke. "Met acht omwonenden is overeenstemming bereikt over het onderhoud van het parkje dat zij willen uitvoeren Aan de waterkant bevindt zich een reststrook die is verkocht aan twee woningeigenaren. Zij schermen deze strook af van het water, waardoor het verblijf in het parkje veiliger wordt. Het gebied, waar het Masterplan Greveling 2001 als toetsingskader voor de ontwikkeling van bedrijven naar woningbouw diende, voorzag in die tijd nauwelijks in groen en speelruimte in de woonwijken. Een aangewezen plek voor groen was in het Bloembinderspark, maar dat is niet gerealiseerd. Een andere aangewezen plek voor groen was op de locatie van de kavel. Hier zou een langzaamverkeersbrug omringd door openbaar groen komen. Openbaar groen in de vorm van een klein park geeft het versteende gebied een meerwaarde. Er wordt ook een aantal bomen geplant, betaald vanuit het plaatselijke Bomenfonds. De gemeente heeft in de Bomenverordening Lisse 2015 een Voorziening Herplantplicht Bomen geregeld. Het Bomenfonds is daar een resultaat van. Dit betekent dat wanneer er binnen een project niet voorzien kan worden in een bepaald aantal bomen en er elders ook niet direct een geschikte locatie beschikbaar is, er geld gestort moet worden in het fonds. Geld storten kan ook als blijkt dat herplantplichtige bomen na kap niet teruggeplaatst kunnen worden. Het onderhoud van de in het parkje nieuw te planten bomen betalen we eveneens uit dit fonds."

Uit de krant