Nieuwe openbare verlichting voor Lisse | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie (Foto: pixabay)

Nieuwe openbare verlichting voor Lisse

  Politiek

ENERGIE • De gemeente gaat de armaturen van de openbare verlichting vernieuwen. Vanwege wisselingen in het college en de raad in maart 2018 en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de openbare verlichting is er de behoefte ontstaan aan een voortgangsrapportage naar de raad waarin de stand van zaken van het beheer openbare verlichting is weergegeven.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Kees van der Zwet zegt dat er nog niet in het plan van 2018 is geïnvesteerd. "Een van de bijkomende voordelen daarvan is dat er nu ook dimmers op de armaturen kunnen worden aangebracht, waardoor laat op de avond de verlichting gedimd kan worden. En dat geeft geen nadelige gevolgen voor de intensiteit van de verlichting en de veiligheid, maar wel een forse besparing door het gebruik van ledlampen. Die besparing was in 2013 maar liefst 45 procent en nu met de nieuwe armaturen zal dat uitkomen op 57 procent." Volgens de wethouder gaat de gemeente nu versneld in de nieuwe verlichting investeren. Het was aanvankelijk de bedoeling de vernieuwingen vanaf 2018 binnen zo'n acht jaar te realiseren. Dat gaat waarschijnlijk niet lukken, maar daarvoor worden alle lantaarns in de openbare verlichting dan wel van fonkelnieuwe armaturen met een nieuwe uitstraling voorzien. En bovendien met dimmers die een forse besparing opleveren.

Bekeken wordt nog hoe lantaarns zoals op het Vierkant in het plaatje passen, want daar zijn armaturen aangebracht die een totaal andere sfeer hebben.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>