Begroting unaniem goedgekeurd | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl

Begroting unaniem goedgekeurd

  Politiek
Foto: pr

De begroting van Lisse is door de totale gemeenteraad goedgekeurd. Niet zonder slag of stoot, maar toch. Volgende week komen we hierop terug door te kijken naar de ingediende amendementen en moties.

Door Arie in 't Veld

Frank Melotte van het CDA zei donderdagavond dat inwoners met recht trots zijn op de voorzieningen, die overigens ook geld kosten. "De kosten zijn niet of nauwelijks doorbelast aan de burgers, maar via de reserves en precario. Ik ben blij te constateren dat het college werk wil maken van bezuiniging op het accommodatiebeleid. De verhoging van de ozb valt het CDA zwaar, maar de woonlasten van de gemiddelde Lisser zijn gematigd gebleven en dat blijft ook na de verhoging zo."

Rob Veldhoven van Nieuw Lisse zei dat bezuinigen een terugkerend fenomeen lijkt te worden. "Is de ozb-verhoging bespreekbaar of wordt die gebruikt om de begroting dicht te trekken? Het is moeilijk voor ons om de ozb-verhoging te slikken, maar we voelen er niets voor om hier over een paar jaar weer voor te staan. De enige zekerheid is de onzekerheid. Lisse heeft een hoog voorzieningenniveau. Better safe than sorry."

Bas van Riel van D66 merkte op dat Lisse het met minder geld moet gaan doen. "Daar is al een half jaar op gestudeerd. Wij pleiten ervoor dat de jongeren nog meer hulp krijgen en dat jongeren en ouderen meer gaan sporten. Zo hoeven inwoners minder gebruik te maken van de zorgvoorzieningen." Een goede weekmarkt kan het dorpshart versterken, stelt Van Riel, maar "dat kost de gemeente meer geld dan het oplevert. Wij stellen voor om het exploiteren van de markt over te laten aan de ondernemers."

Wim Slootbeek van de VVD zei dat er een groot en structureel tekort is. "In de afgelopen jaren hebben we keer op keer ervoor gewaarschuwd dat we interen op de reserves. De keuze om een half miljoen te bezuinigen op accommodaties vinden we moedig, maar daar vragen wij al sinds 2015 om. Ik denk ook dat de wethouder niet zal aankloppen voor extra budgetten voor de Ter Speckehal. Het college legt met het verhogen van de mogelijkheden om te verbeteren de lasten te eenzijdig neer. Er zijn beslist nog andere mogelijkheden."

Vincent Scheurwater (SGP-CU) vroeg zich af of het echt niet anders kon. "Het college kon geen zakken met geld uit de hoge hoed toveren. Was dat maar zo. Wij maken ons zorgen over het onderhoud van het groen dat op een lager niveau komt, terwijl het huidige niveau ook al niet al te best is. En de verhoging van de ozb is geen goede zaak. Kunnen we echt niet een paar ton ergens anders vandaan halen?"

Guus Mesman (PvdA) merkte ten slotte op dat wat zijn fractie betreft de verhoging van de ozb bespreekbaar is, mits wordt aangetoond dat dit noodzakelijk is. "En dat moment is er nu. Maar het is een uiterste redmiddel. En het groen in uitstraling terugbrengen, zoals SGP-CU al aangaf, zelfs in het centrum. We bedoelen dan niet het groen tussen de straatstenen."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>