Afbeelding
Foto: pixabay

Meer geld nodig voor grote bouwprojecten in Lisse

Politiek

Er moet meer geld op tafel komen om de financiën van diverse grote projecten aan te vullen. Dat blijkt uit het nieuwe projectenboek van de gemeente, waarin zij elk halfjaar de status van grote projecten toelicht. Het bevat verder per bouwproject de financiële stand van zaken van de projectenportefeuille en een prognose van de totale woningbouwproductie. Het college heeft besloten het projectenboek vast te stellen en deze ter kennisname voor te leggen aan de gemeenteraad.

Door Arie in 't Veld

De raad wordt ook voorgesteld aanvullend krediet beschikbaar te stellen en een bedrag te storten in een voorziening om te verwachte tekorten op te vangen. Naar aanleiding daarvan wordt voorgesteld om € 44.000 als aanvullend krediet beschikbaar te stellen in verband met de extra plankosten door het ingestelde beroep tegen het bestemmingsplan Elka, en een bedrag van € 188.566 te storten in de voorziening Stadsvernieuwing voor de te verwachten kosten op de projecten Don Bosco, Elka, Havenkwartier en Ruigrok den Dekker. Ook zijn er nog andere projecten, zoals dat van plan De Zon (Kanaalstraat 33) dat op 12 december in een raadscommissie wordt gepresenteerd.

Naast zichtbare ontwikkelingen zoals Don Bosco, Nieuw Havenkwartier en de Waterkanten zijn er het laatste halfjaar stappen gezet in de bestemmingsplanprocedures van verschillende projecten. Het ontwerpbestemmingsplan Elka is vastgesteld en het ontwerpbestemmingsplan Nieuw Meerzicht heeft ter inzage gelegen en is ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Het bestemmingsplan Elka ligt nu bij de Raad van State vanwege beroep. Afgelopen week heeft de gemeenteraad ingestemd met een herstelbesluit voor bestemmingsplan en omgevingsvergunning Elka. De Raad van State heeft het beroep voor het bestemmingsplan Kruishoorn (Ruigrok den Dekker) ongegrond verklaard en daarmee is dit bestemmingsplan onherroepelijk. Daarnaast is de aanbestedingsprocedure van de Villa's Achterweg gestart en deze wordt voor het einde van het jaar afgerond.

Na de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in mei 2019 is de stikstofproblematiek landelijk onderwerp van gesprek. Ook voor de gemeente Lisse heeft dit gevolgen, waarvan een deel op dit moment nog onbekend. In de huidige situatie betekent dit dat vergunning- en bestemmingsplanprocedures vertraging oplopen. De vaststelling van het bestemmingsplan Nieuw Meerzicht is hierdoor bijvoorbeeld één maand vertraagd. Voor de overige projecten blijft uitstel momenteel beperkt.

Uit de krant