Hier moeten villa's komen, maar voorlopig houden vleermuizen de oude Josephschool nog bezet.
Hier moeten villa's komen, maar voorlopig houden vleermuizen de oude Josephschool nog bezet. Foto: Arie in 't Veld

Projectboek schetst voortgang woningbouwprojecten

Politiek Nieuwbouw

In het projectenboek dat op 12 december wordt besproken, staat de gemeente stil bij het verloop van een aantal grote(re) woningbouwprojecten. Zoals bij Geestwater waarover nu zoetjesaan duidelijkheid moet komen, maar ook over het plan Heemskerkplein.

Door Arie in 't Veld

Voor de locatie Schoolstraat heeft zich in januari 2019 een ontwikkelaar gemeld om de locatie Schoolstraat 5, 7 en 9 te ontwikkelen. De ontwikkelaar heeft aangeven circa 8 huur/koopappartementen voor starters te willen realiseren. In april 2019 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente en De Gewoonste Zaak om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om Schoolstraat 9 bij de planontwikkeling te betrekken. Het college heeft vervolgens besloten tot aankoop van de opstallen en bijbehorende grond aan de Heereweg 219 en Grachtweg 2A. Museum De Zwarte Tulp dus. In de afweging hierbij is gekeken naar een win-winsituatie voor zowel het museum als voor het algemeen belang van Lisse. De gemeente is (grotendeels) eigenaar van de grond en heeft op basis van een in 1985 gevestigd recht van opstal (materieel beoordeeld) 'het eerste recht van koop'. Wethouder Jeanet van der Laan: "Wij heffen het recht van opstal op en verwerven een aangrenzend stuk grond en opstal erbij. Hierdoor krijgt de gemeente volledige zeggenschap en regie over een belangrijk perceel/pand midden in ons centrum. Wij verwachten dat de herontwikkeling minimaal budgettair neutraal verloopt. Als gevolg kunnen we snel overgaan tot de ontwikkeling van Plan 4, het Heemskerkplein, Schoolstraat en het Raadhuisplein."

Daarnaast is er het ontwikkelen van de kavels op het perceel hoek Lindenlaan/Achterweg waar nu nog de St. Josephschool staat. Een gebied dat goed is voor de bouw van zes vrijstaande woningen. Het voormalige schoolgebouw mag zonder ontheffing niet gesloopt worden vanwege de aanwezigheid van vleermuizen. Om de veiligheid van het schoolgebouw te waarborgen en overlast voor omwonenden te voorkomen is besloten een leegstandsbeheerder in te schakelen.

Verder is project De Waterkanten nog in aanbouw, bevindt het Havenkwartier zich in een afrondende fase, wordt er druk gebouwd op het Don Bosco-terrein, komt de bouw op het voormalige Elka-terrein in beeld, evenals Nieuw Meerzicht aan de Gasstraat, gaat Van der Hulst 41 woningen aan de Grevelingstraat bouwen en is er de bouw van een nieuwe sportaccommodatie op Ter Specke. Ook nog in de pijplijn zit de herontwikkeling van het voormalige It's-pand in de Kanaalstraat; verbeteringen in Blokhuis en nieuwbouw voor Hoogvliet, De Beukenhof en Kanaalstraat 33. En tenslotte het omturnen van de Cardeaschool aan de Broekweg in appartementen; de voormalige Rembrandtschool en de ontwikkeling van Tiny Houses, het gebouw van voorheen Swets en Zeitlinger en dat van Linker Lisse. In Lisse is net als elders veel vraag naar woningen.

Uit de krant