Burgemeester Spruit roemt bruggenbouwers | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Lies Spruit heft het glas op een mooi 2020, samen met alle aanwezigen op de nieuwjaarsreceptie.
Lies Spruit heft het glas op een mooi 2020, samen met alle aanwezigen op de nieuwjaarsreceptie. (Foto: A. in 't Veld)

Burgemeester Spruit roemt bruggenbouwers

  Politiek

Burgemeester Lies Spruit is trots op Lisse en haar inwoners. Dat bleek uit haar nieuwjaarsspeech die vorige week tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst werd gehouden. "Lisse is een dorp waar veel inwoners zich willen inzetten om iets voor elkaar en de gemeenschap te doen. In een tijd waar tegenstellingen zich lijken te verscherpen en mensen zich steeds meer terug lijken te trekken in hun eigen wereld, zijn verbinders en bruggenbouwers in de samenleving belangrijk."

Door Arie in 't Veld

Spruit noemde in dat verband het bundelen van de krachten van FC Lisse en De Gaapstokken in Het Avondje Uit. Twee verenigingen die samenwerken om het evenement naar een hoger plan te tillen. Maar ze noemde ook de enorme inzet van het bestuur van de speeltuin De Bijenkorf, meer activiteiten bij SterkSaam, het feit dat de verenigingen zelf Ter Specke gaan onderhouden en Salvatori als het kloppend hart van heel Lisse.

"Ook op het gebied van duurzaamheid zijn er allerlei initiatieven. 'Bollenstreekhout geeft bomen een tweede leven', las ik in de kranten. En 'Steeds meer laadpalen in Lisse, bewoners doen aanvraag zelf'. Zelfs over de grens zijn onze inwoners actief zoals het verhaal over een student uit Lisse, die met een waterstofauto de ecomarathon in Londen won. Een artikel met de kop 'Lisse weer een stukje schoner' vermeldde dat honderd mensen meehielpen tijdens de nationale opschoondag en bij 'Handen uit de mouwen' de activiteiten tijdens NL Doet. Ondernemers zijn maatschappelijk actief. Er is hernieuwd elan gevonden om de onderlinge samenwerking een fris leven in te blazen. Verder las ik over een geslaagde eerste editie van de Poelpoldercross tijdens de feestweek, over een nieuw initiatief voor koken met alleenstaanden, het vijfjarig bestaan van Breiclub Lisse en een Indianendag van de Rotary voor kinderen met beperking. Allemaal prachtige voorbeelden van wat mensen voor elkaar doen."

Spruit gaf aan dat inwoners in vorige jaren meegedacht hebben over de toekomstvisie van Lisse. "In 2020 en 2021 gaan we dat concreet maken in de omgevingsvisie. Er zijn veel ambities, die mogelijk een beslag leggen op de beschikbare ruimte en beschikbare gelden. U kent ze allemaal: meer woningen, energietransitie, duurzaamheid, uitbreiding infrastructuur, groen en speelvoorzieningen. Ze moeten afgewogen worden tegen wat we nu hebben en er moet ruimte zijn voor initiatieven van inwoners."

De burgemeester ging ook in op de activiteiten rond 75 jaar bevrijding. "In de archieven van museum de Zwarte Tulp is een foto van een inwoner met een narcis op de revers uit WO2 teruggevonden. Volgens de overlevering was dit een teken van verzet en protest tegen de bezetting. Komend jaar vieren we 75 jaar bevrijding. Ook in Lisse zullen op en rond 5 mei extra activiteiten plaatsvinden met onder andere een bijzondere tentoonstelling in De Zwarte Tulp en een viering op het Vierkant. Kortom, weer een interessant jaar waarin veel activiteiten zullen plaatsvinden, veel gediscussieerd zal worden en vele beslissingen genomen zullen moeten worden."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>