SBI-subsidie voor woningbouwprojecten in Lisse.
SBI-subsidie voor woningbouwprojecten in Lisse. Foto: Pixabay

Rijksbijdrage woningbouwprojecten in Lisse versnelt bouw

Politiek Nieuwbouw

De gemeente Lisse krijgt SBI-subsidie (Start Bouw Impuls) van de rijksoverheid voor drie woningbouwplannen. Het plan voor de Haven 1-3 krijgt € 500.000, het plan voor Laan van Rijckevorsel 2-4 krijgt € 350.000 en het plan voor Kanaalstraat 33 krijgt € 137.500. Dit zijn alle drie plannen voor huurwoningen in het sociaal segment en middensegment. Deze projecten kunnen sneller gebouwd worden, door de subsidie op in totaal 91 woningen in het betaalbare segment. De gemeente Lisse ontvangt voor het eind van het jaar de beschikkingen van het Rijk.

De ontwikkeling van de genoemde bouwplannen is zo’n zes jaar geleden gestart; nog voor het coronavirus en de oorlog in Oekraïne. Mede hierdoor is de woningbouw en zeker de bouw van sociale en huurwoningen in het middensegment onder druk komen te staan. Daarnaast hebben we te maken met gestegen rentekosten en bouwlasten.

Betere doorstroming door extra woningen
Wethouder Jolanda Langeveld is blij met de toegekende subsidie: ‘De bijdrage van het Rijk helpt ons om sneller te voldoen aan de huidige vraag naar extra woningen. Dat is goed nieuws voor de vele inwoners die op zoek zijn woningen.’ Gemeente Lisse wil een goed evenwicht in de typen woningen in het dorp. Dat betekent tegemoetkomen aan de behoefte aan huur én koop. Voor zowel jonge als oudere inwoners. De gemeente kiest voor duurzame woningen, in hoog- en laagbouw. Door meer te bouwen ontstaat er meer ruimte voor doorstroming.

Subsidie versnelt woningbouw
De woningbouw in Lisse dreigt landelijk achterop te raken omdat de plannen financieel steeds moeilijker waar te maken zijn. Hiervoor heeft de rijksoverheid de SBI-subsidie ter beschikking gesteld. Deze is specifiek voor bouwprojecten die het financieel moeilijk hebben, maar planologisch wel ver genoeg zijn om in het vierde kwartaal van 2023, in 2024 of in 2025 te worden gestart. De subsidie is opengesteld voor plannen waarvan de woningen maximaal 36 maanden na start bouw worden opgeleverd, en minimaal 50% betaalbare woningen bevat. Omdat er grote vraag is naar de subsidie en het beschikbare bedrag niet dekkend is voor alle aanvragen, heeft het Rijk goed afgewogen welk project subsidie ontvangt. Dit ging op volgorde van juridische haalbaarheid, planologische haarbaarheid en de planning voor de start van de bouw en oplevering.

Uit de krant